Cum a picat și Instagram în capcana corectitudinii politice: ce se întâmplă cu pronumele de la profil

Cum a picat și Instagram în capcana corectitudinii politice: ce se întâmplă cu pronumele de la profil

Instagram anunță o nouă schimbare legată de detaliile pe care le pot da utilizatorii, pe lângă numele din profil. E vorba de pronumele ce pot fi adăugate.

Instagram a adăugat noi variante de pronume pentru profilurile utilizatorilor săi și le permite acestora să adauge până la 4 astfel de pronume. Acestea vin dintr-o listă de câteva zeci disponibile, iar utilizatorii sunt încurajați să vină cu noi sugestii dacă le au.

E o schimbare care se aplică deocamdată în Statele Unite, Canada, Australia și Marea Britanie, dar va fi extinsă curând pentru toată lumea. E, de fapt, o decizie care pare luată la presiunea celor care insistă cu corectitudinea policită și cu exprimarea liberă legată de identitatea de gen.

Instagram, schimbare legată de pronume

Instagram susține că pronumele (unul sau mai multe) apar imediat după numele tău și fiecare utilizator poate alege dacă acesta este public sau nu. Există opțiunea să-l faci public doar pentru cei care te urmăresc, spre exemplu.

Pronumele se adaugă manual, iar lista prestabilită ar conține undeva la 41 de pronume din care poți alege maximum patru.

Pașii sunt simpli: deschizi aplicație, mergi la Edit Profile și apeși pe Pronouns. Începi să tastezi și alegi ce vrei din listă.

 

Lista va fi, cel mai probabil, actualizată pe măsură ce utilizatorii propun noi sugestii, pe care Instagram insistă că le așteaptă. Unul dintre grupurile care apără drepturile comunității LGBTQ – GLAAD – s-a implicat în acest proces și a fost consultat de Instagram în toată chestiunea.

Asociația arată că schimbarea e binevenită pentru a crea pe platformă un mediu cât mai prietenos pentru toate identitățile de gen.

„Instagram a fost întotdeauna un loc în care utilizatorii se pot exprima și pot fi ei înșiși – și cu această ultimă caracteristică, Instagram este încântat să normalizeze utilizarea pronumelor în timp ce promovează o comunitate mai atentă”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei.

Și LinkedIn permite adăugarea de pronume, doar că, spre deosebire de Instagram, lista nu e una predefinită și utilizatorii pot alege ce pronume vor.

Citește și: