Instagram, din nou sub reflector: rețeaua de socializare ajută copii să găsească droguri

Instagram, din nou sub reflector: rețeaua de socializare ajută copii să găsească droguri

Instagram continuă să facă victime în rândul tinerilor din fiecare colț al mapamondului. Cea mai recentă problemă asociată cu compania deținută de Meta (ex – Facebook) vizează accesul la droguri pentru adolescenți.

Instagram a făcut de curând subiectul unui studiu referitor la stupefiante, iar concluziile au fost absolut terifiante. Cea mai populară platformă online pentru tineri nu doar că nu include mecanisme eficiente împotriva drogurilor, dar face viața semnificativ mai ușoară pentru tinerii care caută o varietate semnificativă de narcotice.

Instagram, poarta către droguri

Analiza din spatele concluziilor de mai sus a fost realizată de către Tech Transparency Project, iar studiul insistă asupra faptului că nu ar trebui să fie atât de simplu pentru adolescenți să găsească droguri.

Pentru a înțelege un pic mai bine ce se întâmplă cu rețeaua de socializare deținută de Mark Zuckerberg, TTP a creat mai multe conturi false de adolescenți cu vârste diferite, între 13 și 17 ani. Apoi, în doar câteva momente, a început căutarea de droguri pe Instagram.

În loc să afișeze vreun avertisment în cazul unor cuvinte cheie sau să blocheze anumite căutări, mai ales raportat la vârsta utilizatorilor, Instagram a mers în direcția cealaltă și a completat căutările după câteva litere tastate dintr-un cuvânt cheie, precum ”buyxanax”.

Ca pachetul să fie complet, nu a durat mult până când algoritmul Instagram a început să recomande urmărirea conturilor unor furnizori de droguri. Imediat după urmărirea conturilor recomandate de algoritm, oferte cu droguri au început să curgă în mesaje private.

Pe de o parte, Instagram blochează anumite hashtag-uri legate de droguri. Însă, pe de altă parte, sugerează altele la căutările realizate de utilizatori, ceea ce arată că măsurile de protecție împotriva drogurilor sunt precare, deși nu inexistente.

Răspunsul oficial din partea Instagram, la scurt timp după publicarea studiului citat, a fost cel puțin superficial. Oficialii companiei au insistat asupra faptului că vânzarea de droguri este împotriva regulilor platformei, dar aceasta va continua să-și îmbunătățească măsurile de protecție.

Citește și: