18 feb. 2021 | 13:44

Inovația Samsung care ar putea revoluționa sistemele bazate pe inteligență artificială

ACTUALITATE
Inovația Samsung care ar putea revoluționa sistemele bazate pe inteligență artificială

Inteligența artificială este și va fi parte din aproape tot ce înseamnă tehnologia viitorului. Iar Samsung tocmai ce a făcut un pas uriaș în domeniu.

Samsung e o compania uriașă și e cunoscută în mare parte datorită producției de telefoane inteligente. Dar compania face mai mult de atât. Are investiții în mai multe zone și tocmai ce a anunțat o inovație care poate schimba tehnologia viitorului.

E vorba de prima memorie cu lățime de bandă mare realizată cu ajutorul puterii de procesare AI – adică inteligență artificială. Ce înseamnă asta? E o arhitectură de procesare în memorie care aduce capacități de calcul AI puternice în memoria de înaltă performanță.

Procesele de calcul sunt accelrate, ceea ce înseamnă că procesarea datelor va fi mult mai rapidă.

Samsung, pariu pe inteligența artificială

„Revoluționarul nostru HBM-PIM este prima soluție PIM programabilă din industrie, adaptată pentru diverse sarcini de lucru bazate pe AI, cum ar fi HPC, training și inferență. Ne propunem să ne folosim de această soluție și să continuăm colaborarea cu furnizorii de soluții AI pentru aplicații PIM mai avansate”, a declarat Kwangil Park, vice președinte senior în cadrul Memory Product Planning at Samsung Electronics.

Așa cum se întâmplă în cazul conexiunilor de tip 5G, lățimea de bandă e extrem de importantă și-n puterea memoriei. Și totul are legătură cu inteligența artificială.

”Sunt încântat să văd că Samsung abordează provocările în ceea ce privește lățimea de bandă/putere de memorie pentru computerele HPC și AI. Proiectarea HBM-PIM a demonstrat performanțe impresionante în ceea ce privește clasele importante de aplicații AI, așadar de abia așteptăm să lucrăm împreună pentru a evalua performanța sa în problemele suplimentare de interes pentru Laboratorul Național Argonne”, declară Rick Stevens, Argonne’s Associate Laboratory Director for Computing, Environment and Life Sciences.

Ce e diferit față de ce există în prezent

Majoritatea sistemelor de calcul de astăzi se bazează pe arhitectura von Neumann, care utilizează unități separate de procesor și memorie pentru a efectua milioane de sarcini complexe de procesare a datelor. Această abordare de procesare secvențială necesită ca datele să se miște în mod constant, ceea ce poate avea ca rezultat încetinirea sistemului, în special atunci când e vorba de volume mari de date.

În schimb, HBM-PIM aduce puterea de procesare direct acolo unde sunt stocate datele prin plasarea unui motor DRAM optimizat AI în fiecare bancă de memorie – o subunitate de stocare – care permite procesarea paralelă și minimizarea mișcării datelor.

Atunci când este aplicată soluției HBM2 Aquabolt furnizată de Samsung, noua arhitectură este capabilă să ofere performanțe de două ori mai mari și reduce consumul de energie cu peste 70%. De asemenea, HBM-PIM nu necesită modificări hardware sau software, permițând integrarea mai rapidă în sistemele existente.