04 feb. 2021 | 10:08

Informațiile dimineții despre vaccinarea în România: cine va primi vaccinul AstraZeneca, ce faci fără programare

ACTUALITATE
Informațiile dimineții despre vaccinarea în România: cine va primi vaccinul AstraZeneca, ce faci fără programare

Detaliile legate de vaccinarea din România se schimbă de la o zi la alta. Cele mai noi informații au fost oferite de Valeriu Gheorghiță cu referire la vaccinul AstraZeneca și vaccinările fără programare.

Vaccinul de la AstraZeneca a generat mai multe dezbateri la nivel european, după ce țări precum Franța, Belgia sau Germania au anunțat că nu vor să-l administreze persoanelor peste 65 de ani. Într-o situație similară se pare că se află și România, după cele mai noi afirmații ale lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Oficialul a afirmat că vaccinul de la AstraZeneca va fi recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. Cu această ocazie am aflat și că România ar trebui să primească 800.000 de doze din vaccinul AstraZeneca în februarie. Tot în această lună, vor fi deschise 180 de noi centre de vaccinare pe teritoriul României.

”Campania de vaccinare este în continuă dinamică. Au fost într-adevăr aceste reprogramări, care s-au impus a fi făcute din limitările dozelor disponibile pentru România, lucru care s-a întâmplat şi este valabil din nefericire şi pentru celelalte ţări europene. Din acest punct de vedere, după cum ştim, în luna februarie urmează să primim tranşele de vaccin alocate de la AstraZeneca. Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze şi diferenţa până la 1.300.000 în luna martie. Din acest punct de vedere, din 15 februarie, vor fi deschise pentru vaccinare un număr de circa 180 de cabinete de vaccinare la nivel naţional, cu distribuţie judeţeană în funcţie de numărul persoanelor din fiecare judeţ”, a declarat, miercuri seară, la B 1 TV, Valeriu Gheorghiţă, citat de news.ro.

Ponderea dozelor de vaccin pe fiecare centru se ia în funcție de persoanele cu grupa de vârstă între 18 și 55 de ani. ”Foarte probabil, vaccinul de la AstraZeneca va avea această indicaţie pe grupă de vârstă de la 18 la 55 de ani. În cursul acestei săptămâni, aşa cum am anunţat, va fi luată această decizie, în urma consultărilor cu comisiile de specialitate de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi din Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale”, a mai declarat Gheorghiţă. Este însă important de reținut că abia în această săptămână, comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății vor stabilit în mod oficial intervalul de vârstă în care se va folosi vaccinul AstraZeneca/Oxford.

În ceea ce privește persoanele vaccinate care nu au programare, lucrurile sunt acum mai clare și au legătură cu ideea a nu arunca un vaccin. Mai bine îl administrezi unei persoane fără programare. ”Sunt situaţii şi există instrucţiuni în acest sens în care pentru a elimina sau a reduce la minimul posibil irosirea dozelor să se vaccineze persoanele care sunt, evident, eligibile în primul rând, fie din ziua respectivă, fie din următoarele zile programate, sau atunci când nu vin persoane din zilele următoare care au programare să încercăm să identificăm persoane care se regăsesc în aceeaşi etapă a strategiei, dar totuşi dacă nu regăsim aceste persoane şi am făcut toate demersurile de a identifica, şi totuşi nu găsim, eu dintre a arunca nişte doze şi a vaccina până la urmă persoane care odată ce sunt vaccinate sunt persoane protejate, eu aş alege, ca medic, pe bună dreptate să vaccinez o persoană în loc să arunc acea doză. Cred că, din acest punct de vedere, alegerea este foarte uşoară pentru oricine este pus ipotetic în această situaţie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la B1 TV.

Pe marginea obligativității vaccinării, oficialul a făcut niște mențiuni suplimentare.

”Vaccinarea este voluntară, este gratuită şi nu este obligatorie, şi nici nu trebuie să fie condiţionată, şi nu este condiţionată. Deci, din acest punct de vedere, trebuie în primul rând să ne uităm la caracteristicile fiecărei persoane care este programată – şi aici ţine de responsabilitatea medicului din centrul de vaccinare de a face corect un triaj medical, de a identifica eventualele reacţii adverse sau reacţii alergice din trecut, de a identifica eventualele boli care pot să contraindice sau să necesite un nivel mai mare de precauţie la administrarea unui anumit tip de vaccin”, a concluzionat Valeriu Gheorghiţă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele