11 nov. 2021 | 09:35

Influencerii, luați la bani mărunți de Fisc: ce se-ntâmplă cu veniturile lor

ACTUALITATE
Influencerii, luați la bani mărunți de Fisc: ce se-ntâmplă cu veniturile lor

Influencerii sunt verificați de ANAF în ceea ce privește banii pe care îi fac pe internet. În atenția agenției fiscale au intrat cei care fac bani din YouTube sau rețelele sociale fără a declara veniturile la stat.

Exemple de platforme vizate de controale sunt YouTube, ținta principală a verificărilor, dar și Facebook, Instagram sau Tik-Tok. Sunt verificate persoane din domenii diferite, cum ar fi cel muzical, de media, de IT, de gastronomie, de călătorii.

Influencerii trebuie să își declare veniturile și să plătească taxe

„Eu declar toate veniturile, inclusiv cele din YouTube Ad Sense, ceea ce plătește YouTube. Totul se facturează și sunt plătite impozite. Pe de altă parte, în România, nu avem niște norme foarte clare referitoare la aceste venituri. Este destul de ușor să deschizi un cont de YouTube și să ajungi să obții niște bani. Chiar și pentru niște copii sau pentru alte persoane care nu cunosc suficient de bine legislația fiscală și nici ce obligații au”, a declarat, contactat de Profit.ro, Andrei Șelaru, alias Selly, vlogger, cântăreț și actor, care face bani din YouTube.

Consultanții recomandă ca persoanele care obțin venituri, dar și alte beneficii, precum produse sau servicii, din activități desfășurate online, trebuie să fie atente la declararea acestora către Fisc. În cazul în care nu se descurcă, să consulte un specialist.

„Domeniul indicat a fost abordat în cadrul controalelor fiscale efectuate, începând cu anul 2021, odată cu operaționalizarea verificărilor documentare. Astfel, vă aducem la cunoștință că au fost selectate, în vederea verificărilor, persoane susceptibile a realiza venituri nedeclarate, provenite de la entități care administrează/operează site-uri web de tipul rețelelor de socializare/platformelor audio-video. Totodată, precizăm faptul că în cadrul controalelor fiscale au fost întreprinse demersuri pentru identificarea tuturor sumelor încasate, cu scopul de a stabili starea de fapt fiscală corespunzătoare”, a transmis Antifrauda pentru aceeași sursă.