10 nov. 2021 | 10:23

Inflația din România, o luptă pierdută: de ce o să ne fie și mai greu, conform BNR

ACTUALITATE
Inflația din România, o luptă pierdută: de ce o să ne fie și mai greu, conform BNR

În contextul incertitudinii de la guvernare și al creșterii accelerate a prețurilor la o varietate foarte mare de produse și servicii, România se confruntă cu o rată a inflației foarte periculoasă. Românii vor avea mult de suferit, iar Banca Națională a României nu ne poate salva de una singură.

Românii se confruntă cu probleme financiare pe foarte multe planuri și din foarte multe direcții. Problema este că acestea par să fie doar la început, iar scumpirile la energie sunt doar o parte infimă a dificultăților ce urmează să fie întâmpinate de populație. Rata accelerată a inflației este o consecință a dezechilibrelor macroeconomice întâmpinate pe teritoriul României, iar oficialii BNR au explicat într-o manieră cât se poate de clară că nu le pot remedia de unii singuri.

Inflația ne va costa scump, pe toți, iar BNR nu are soluția

Daniel Dăianu este președintele Consiliului Fiscal din cadrul BNR, iar în cadrul unei conferințe de specialitate desfășurată marți – CursDeGuvernare, a oferit mai multe detalii legate de problemele economice din România și rolul pe care îl joacă banca centrală în remedierea lor.

„Construcţia bugetului pentru anul care vine este clar că va întârzia, nu numai din raţiuni de ordin politic, de formare a unui nou Guvern. În orice caz, această construcţie trebuie să semnalizeze mult mai vizibil începutul unei corecţii fiscale, unei consolidări fiscal-bugetare. Dacă nu vom reuşi acest lucru, începând cu 2022, există spectrul capcanei îndatorării. Noi am pornit cu o datorie publică relativ mică, însă ea a crescut foarte repede în mod justificat.

Problema la noi nu este de nivel al datoriei publice, ci de flux. Noi trebuie să curmăm o dinamică „sine die” a deficitelor mari. Banca Naţională a României nu se poate ocupa singură de dezechilibrele macroeconomice, nu se poate lupta singură cu inflaţia şi nu poate să se ocupe singură de deficitele externe (…) Noi avem o problemă în Europa Centrală şi de Răsărit, cu o inflaţie care se duce în câteva ţări către 8%, la finele acestui an, şi poate urca peste în prima parte a lui 2022. Şi iar spun că Banca Naţională nu se poate lupta singură împotriva cererii excesive prin politica monetară, aşa cum nu poate subit să omoare puseul inflaţionist prin sugrumarea economiei. Ar fi o prostie să facă aşa ceva”, a susţinut Dăianu.

O parte din problemele cu care se confruntă România la această oră are legătură și cu dificultățile de implementare a PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență, conform spuselor lui Dăianu.

„O mare problemă pentru România este implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care are două funcţii în opinia mea şi nu numai a mea. Este, practic, o politică industrială care încearcă să construiască, să pregătească economiile pentru şocurile viitoare. În cazul nostru, PNNR ar trebui să atenueze din impactul contracţionist al consolidării fiscal-bugetare. Nu va fi simplu deloc. Vom fi capabili să implementăm acest PNRR?

Toată lumea parcă stă cu mâna întinsă să vină miliardele. Sigur, va veni prefinanţarea, dar după aceea ce se va întâmpla? Legat de consolidare bugetară, mai e o întrebare la care trebuie să se dea răspund prin actul de guvernare: cât de răbdătoare vor fi pieţele cu paşii de consolidare bugetară? Agenţiile de rating au judecat nu cu îngăduinţă, dar acceptând realitatea încă dramatică a mersului pandemiei în România şi, totuşi, faptul că Guvernul a reuşit să ţină cheltuielile sub control, în 2021. S-au luat şi nişte măsuri legate de dinamica pensiilor şi salariilor care au permis să ţinem corabia pe o anume direcţie. Lucrurile sunt mult mai puţin clare pentru 2022 şi ceilalţi ani”, a afirmat şeful Consiliului Fiscal din cadrul BNR.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele