Industriile sabotate de restricții: economia românească ajunge din nou în groapă, într-un timp foarte scurt

Industriile sabotate de restricții: economia românească ajunge din nou în groapă, într-un timp foarte scurt

Începând de luni, un nou val de restricții a fost impus de către autoritățile române. În teorie, acesta vizează doar persoanele nevaccinate. În practică, având în vedere numărul nevaccinaților din România, o serie stufoasă de industrii și domenii de activitate sunt îngropate în același timp.

La fel ca anul trecut, principala victimă a restricțiilor impuse de către autorități este industria ospitalității, care activa deja la un nivel redus. În restaurante, au voie să intre doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, dar mai dureros decât atât este faptul că aceasta este realitatea și când discutăm de hoteluri sau pensiuni de pe întregul teritoriu al României.

Restricțiile au fost scrise pe genunchi și explicate printre rânduri

Restricţiile ne duc din nou la un nivel de activitate redus cu circa 70-75% faţă de 2019 şi asta trebuie cumva compensat prin scheme de sprijin sau prin facilităţi fiscale. Altfel, la al 4-lea şoc adus industriei e clar că ne va fi extrem de greu să rezistăm”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile.

În opinia oficialului FIHR, industria ospitalității este prima lovită de restricțiile anunțate luni, un domeniu care ”a suferit și suferă extrem de mult încă de la declanșarea pandemiei”.

”Cred însă că problema cea mai mare nu este legată acum de restricţii (pentru că nevoia unor măsuri care să ajute din punct de vedere medical este evidentă), ci de compensaţiile cu care statul român vine pentru susţinerea economică. Noi nici măcar compensaţiile pentru 2020 nu le-am primit, despre 2021 ce să mai vorbim”, a adăugat preşedintele FIHR.

Oficialul insistă și asupra faptului că restricțiile nu sunt neapărat problema, ci lipsa mecanismelor de întrajutorare a angajaților din turism și a antreprenorilor din spate, mecanisme care și-au dovedit deja utilitatea în majoritatea statelor europene. Nu de alta, dar aceștia nu-și pot practica meseria pe care o știu și pe care au învățat-o. Pentru cei mai mulți dintre ei, reprofilarea chiar nu este o variantă.

Dragoș Anastasiu, președintele Alianței pentru Turism (APT), a atras și el atenția asupra faptului că restricții vor lovi grav această ”industrie a zâmbetului”. ”Măsurile au parţial, din punctul meu de vedere, fracturi logice (inclusiv din punct de vedere medical), iar lipsa compensaţiilor financiare imediate este de neînţeles şi neacceptat în contextul în care suntem la peste 18 luni de la începutul pandemiei şi există şi cheia rezolvării care se cheamă vaccin şi testare”, a subliniat Anastasiu.

Șeful APT mai atrage atenția asupra unui aspect neglijat de către autorități. ”În continuare nu înţelegem de ce se vorbeşte despre vaccinaţi versus nevaccinaţi în loc să se vorbească despre imunizaţi versus neimunizaţi. Cu alte cuvinte sunt excluşi de la o viaţă semi-normală şi cei care au imunizare naturală (eventual dovedită prin anticorpi în sânge) dacă nu au adeverinţă de trecere prin boală. Şi asta în cazul specific ţării noastre unde mai mult de jumătate din populaţia de la oraşe este trecută prin boală (în largă majoritate fără adeverinţă de la DSP )”, a concluzionat Dragoş Anastasiu.

Citește și: