13 oct. 2021 | 07:00

Începe ”să-i ardă” și pe ei, nu doar pe noi: ce se întâmplă cu cererea de gaze în Europa

ACTUALITATE
Începe ”să-i ardă” și pe ei, nu doar pe noi: ce se întâmplă cu cererea de gaze în Europa

Aproape fiecare colț al Europei s-a confruntat în ultimele câteva luni cu o explozie a tarifelor practicate de către furnizorii de gaze naturale și energie electrică. După cum era de așteptat, consecințele acelei realități se manifestă printr-o varietate imprevizibilă de scenarii.

În contextul în care și agenții economici, nu doar utilizatorii casnici, se află într-o situație dificilă când vine vorba de prețurile la energie, cu toții au fost puși în situația de a căuta soluții. Unii au început să facă economie pentru a-și plăti facturile la iarnă, să strângă bani pentru gaz și curent. Alții au început să facă economie la consum, să fie mai cumpătați. Acesta din urmă este un trend pe care îl vedem mai ales în sectorul industrial.

Ce s-a întâmplat cu consumul de gaz, după scumpirile fabuloase

Pentru că nu-și permit să rămână fără gaz pe motiv de neplată, mai mulți agenți economici au preferat să fie cât se poate de reticenți în a profita de acces la gaze naturale. Astfel, conform analizei realizate de Engie EnergyScan, consumul mediu în octombrie este cu 12% sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Încă din septembrie, când zvonurile legate de mărirea prețurilor au devenit realitate, consumul a scăzut imediat. Înainte să ajungă la -12%, luna trecută, scăderea a fost de aproximativ 5%, comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Din nou, nici aceasta din urmă nu este o valoare rezonabilă sau ușor de ignorat.

„Începem să vedem tendința de distrugere a cererii în sectorul industrial european. Germania, Olanda și Marea Britanie înregistrează cele mai semnificative scăderi până acum, dar trebuie să așteptăm câteva săptămâni să vedem dacă tendința este confirmată, mai ales că cererea de gaze pentru încălzire va crește”, susține Julien Hoarau, șef la Engie EnergyScan.

În final, chiar dacă nu restricțiile aferente crizei sanitare au fost responsabile pentru cererea din piață, când companii puternice preferă să oprească activitatea temporar, decât să plătească semnificativ mai mult pe același serviciu, realitatea din piață este clară.

Pentru context, prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor. În materie de curent, creșterea din câteva luni a fost, de asemenea, cea mai valoroasă din ultimii ani, iar înainte de finele anului, este improbabil să se mai schimbe ceva.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele