23 apr. 2021 | 14:34

Încălzirea globală schimbă efectiv înclinarea Pământului. Ce pericol uriaș poate surveni pentru planeta noastră

ACTUALITATE
Încălzirea globală schimbă efectiv înclinarea Pământului. Ce pericol uriaș poate surveni pentru planeta noastră

De-a lungul istoriei, polii nordici și sudici ai Pământului s-au tot deplasat. Dar încălzirea globală are un efect imens asupra acestora.

Deși este un proces normal și natural, cercetările publicate recent în revista Geophysical Research Letters arată că schimbările climatice au accelerat drastic această înclinare planetară în ultimele decenii.

Încălzirea globală afectează polii planetei

Se pare că apa joacă un rol major în distribuția greutății planetei, relatează Space.com. Astfel, pe măsură ce calotele polare s-au topit alături de alte efecte ale schimbărilor climatice, înclinarea și rotația planetei s-au schimbat fizic.

Oamenii de știință au reușit deja să studieze deriva polară recentă datorită imaginilor din satelit. Dar această nouă cercetare a descoperit modul în care planeta se înclinase înainte ca aceste imagini să devină disponibile în 2002.

Așadar, oamenii de știință au combinat date despre mișcările apei – ca un proxy pentru schimbarea distribuției greutății planetei – cu înregistrări ale polilor care se deplasează, potrivit Space .com.

Astfel, au descoperit că, pe măsură ce calotele de gheață s-au topit și umanitatea a aspirat din ce în ce mai mult apele subterane pentru utilizare, rata de înclinare a planetei nu numai că a crescut de 17 ori, ci chiar și-a schimbat direcția cu totul.

„Topirea mai rapidă a gheții în condițiile încălzirii globale a fost cea mai probabilă cauză a schimbării direcționale polare în anii 1990”, a declarat coautorul studiului și cercetătorul Academiei Chineze de Științe Shanshan Deng, într-un comunicat de presă, despre studiu.

Un ghețar masiv din Antarctica se topește mai repede decât se credea inițial. Ce pericol imens ar putea surveni

Cercetătorii au studiat apele de sub ghețarul Thwaites (alias „ghețarul Doomsday”) și au descoperit că acest ghețar se topește mai repede decât credeau anterior.

Oamenii de știință au folosit un submarin, cunoscut sub numele de „Ran”, pentru a explora partea inferioară a ghețarului din Antarctica de Vest, potrivit unui comunicat de presă al Universității din Göteborg. Acolo au descoperit că apele calde care curg dedesubt topesc ghețarul într-un ritm mai rapid decât anticipau, creând fisuri în gheață.

Acest lucru pune o problemă de dimensiunea ghețarului: dacă blocul de gheață se prăbușește, am putea vedea cu toții o creștere masivă a nivelului mării globale (de aceea se numește ghețarul Doomsday). Cercetătorii au publicat un studiu al descoperirilor lor în Science Advances.