05 aug. 2021 | 06:30

Încălzirea globală, în pericol de accelerare rapidă: dezastrul din Siberia care ne paște pe toți

ACTUALITATE
Încălzirea globală, în pericol de accelerare rapidă: dezastrul din Siberia care ne paște pe toți

Încălzirea globală nu mai este de mult timp un subiect de trafic. Cei mai mulți dintre noi o consideră inevitabilă și s-au împăcat cu ea. Din păcate, există niște situații extraordinare de care ar fi bine să știi.

În mentalul colectiv, Siberia este unul dintre cele mai reci teritorii de pe planeta Pământ. Din păcate, regiunea cu pricina este una dintre cele mai grav afectate de încălzirea globală. Se confruntă încă de anul trecut cu perioade incredibil de calde, iar cel mai recent val canicular s-a reflectat într-un val masiv de incendii.

”O bombă de metan” de sub Siberia ne-ar putea afecta pe toți

Sub permafrostul din Siberia se află un depozit masiv de metan. În contextul creșterii accelerate a temperaturilor din zonă și topirii gheții antice, acel depozit se poate transforma foarte rapid într-o ”bombă de metan”, după cum afirmă cercetătorii de la Universitatea din Bonn.

Ca referință, lucrurile sunt cât se poate de simple. Valul de căldură din vara anului 2020 din Siberia a dus la o creștere a emisiilor de gaz metan din calcar. Acest detaliu, față de perioada de referință 1979-2000, a dus la o „anomalie” de 6 grade Celsius în sus.

Încălzirea respectivă, aparent nevinovată, a dus deja la degajarea în atmosferă a metanului din depozitul subteran. Din iunie 2020, concentrația de metan a crescut în Peninsula Taymyr și în marginea platformei siberiene. La începutul anului 2021, metanul s-a răspândit în toată regiunea, au constatat cercetătorii.

Pentru context, micile modificări de temperatură de pe întregul mapamond, chiar și cu 0,5 grade sau un grad, sunt incredibil de relevante din prisma consecințelor.

Ideea este că aproximativ 11% din întregul glob este acoperit de permafrost. Acela este un strat de sol și roci care, în teorie, este permanent (perma) înghețat (frozen / frost). În ultima perioadă, însă, acea permanență s-a cam disipat.

”Metanul este deosebit de periculos aici [n.r. în permafrost], deoarece potențialul său de încălzire este mult mai mare decât cel al CO2”, a declarat prof. dr. Nikolaus Froitzheim, de la Universitatea din Bonn. Potrivit Environmental Defense Fund, metanul are o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a dioxidului de carbon în primii 20 de ani în care ajunge în atmosferă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele