01 iun. 2021 | 14:35

Încălzirea globală este responsabilă de unul din trei decese cauzate de emisiile provocate de om. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul planetei

ACTUALITATE
Încălzirea globală este responsabilă de unul din trei decese cauzate de emisiile provocate de om. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul planetei

Un nou studiu indică faptul că între 1991 și 2018, mai mult de o treime dintre toate decesele în care căldura a jucat un rol au fost atribuite încălzirii globale induse de om. Încălzirea globală este responsabilă, deci, pentru un număr îngrijorător de decese.

Utilizând date din 732 de locații din 43 de țări din întreaga lume, cercetătorii spun că demonstrează pentru prima dată contribuția reală a schimbărilor climatice provocate de om la creșterea riscurilor de mortalitate datorate căldurii.

Astfel, estimările indică faptul că 37% din totalul deceselor cauzate de căldură în ultimele perioade de vară au fost atribuite încălzirii planetei din cauza activităților umane, conform Metro.co.uk.

Cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) și de la Universitatea din Berna din cadrul rețelei de cercetare colaborativă Multi-Country Multi-City (MCC) estimează, de asemenea, numărul de decese cauzate de schimbările climatice induse de om care au avut loc în anumite orașe.

Încălzirea globală provocată de noi ne ucide treptat

Au existat 136 de decese suplimentare pe an în Santiago (44,3% din totalul deceselor cauzate de căldură în oraș), 189 în Atena (26,1%), 172 în Roma (32%), 156 în Tokyo (35,6%), 177 în Madrid (31,9%), 146 în Bangkok (53,4%), 82 în Londra (33,6%), 141 în New York (44,2%) și 137 în Ho Chi Minh City (48,5%).

Constatările se bazează pe simulări ale climei, cu și fără emisii induse de om. Autorii spun că cercetarea este o dovadă a necesității de a adopta politici puternice de atenuare a încălzirii viitoare.

Ei adaugă că cercetarea este, de asemenea, un argument pentru implementarea intervențiilor pentru a proteja populațiile de consecințele negative ale expunerii la căldură.

Dr. Ana Vicedo-Cabrera, de la Universitatea din Berna, autor al studiului, a spus: „Ne așteptăm ca proporția deceselor cauzate de căldură să crească în continuare dacă nu facem ceva în legătură cu schimbările climatice sau nu ne adaptăm. Până în prezent, temperatura globală medie a crescut doar cu aproximativ un grad celsius, ceea ce reprezintă o fracțiune din ceea ce ne-am putea confrunta dacă emisiile continuă să crească necontrolate”.

Noul studiu s-a axat pe încălzirea globală provocată de om printr-un studiu de detectare și atribuire care identifică și atribuie fenomenele observate schimbărilor climatice și meteorologice. Cercetătorii au examinat, de asemenea, condițiile meteorologice anterioare simulate în scenarii cu și fără emisii antropogene, care sunt emisiile cauzate de activitatea umană.

Acest lucru le-a permis să separe încălzirea și impactul asupra sănătății legate de activitățile umane, de tendințele naturale.