23 aug. 2021 | 12:55

Încă o misiune istorică în spațiu. Ce se întâmpla sâmbătă, când toți pământenii dormeau

ACTUALITATE
Încă o misiune istorică în spațiu. Ce se întâmpla sâmbătă, când toți pământenii dormeau

În noaptea de sâmbătă spre duminică, a avut loc o misiune spațială istorică, încheiată cu succes. Concret, o rachetă rusească Soyuz, operată de compania europeană Arianespace, a lansat 34 de noi sateliți ai operatorului britanic OneWeb.

Această misiune are scopul de a furniza servicii de internet de mare viteză în întreaga lume, scrie presa internațională.

Reprezentanții Arianespace au declarat că această misiune fusese programată pentru joi, 19 august, însă din anumite considerente, a fost amânată pentru finele săptămânii.

Internet de mare viteză în întreaga lume

Oneweb, deţinută de guvernul britanic alături de compania indiană Bharti, vizează un internet global operaţional la sfârşitul anului 2022 datorită unui număr de 650 de sateliţi plasaţi pe orbita terestră.

Dacă totul merge conform planului, OneWeb va începe să furnizeze servicii de internet până la sfârșitul anului 2021 către unele regiuni de nord ale Pământului, inclusiv nordul Europei, Canada, Alaska, Groenlanda și Islanda, conform descrierii misiunii Arianespace.

Pe măsură ce misiunea se va dezvolta, susțin reprezentanții companiilor implicate, vor primi acoperire tot mai multe regiuni izolate de pe Glob, ceea ce ar reprezeta o revoluție a internetului zilelor noastre.

OneWeb încearcă să aducă conectivitate la fiecare zonă neconectată în care fibra nu poate ajunge și, astfel, să reducă decalajul digital, susțin reprezentanții companiei.

Acum există 288 de sateliți OneWeb în spațiu, toți lansați de Arianespace în nouă misiuni diferite. Și OneWeb este departe de a-și fi finalizat obectivele. Compania cu sediul la Londra intenționează în cele din urmă să opereze aproximativ 650 de nave spațiale pe orbită mică a Pământului.

OneWeb se confruntă cu o anumită concurență în domeniul internetului prin satelit. De exemplu, SpaceX a lansat deja peste 1.700 de sateliți, cu scopul de a crea reţeaua Starlink, al cărui serviciu este deja în faza de testare beta.

Și Amazon intenționează să lanseze aproximativ 3.200 de sateliți pentru constelația sa Project Kuiper , deși niciuna dintre navele spațiale nu a părăsit solul până în prezent.

Se pare că marea bătățile a giganților tehnologici nu mai este pe Pământ, ci constă în cine cucerește mai repede spațiul cosmic.