În timp ce ne facem griji pentru altele, principala resursă a vieții este în pericol

În timp ce ne facem griji pentru altele, principala resursă a vieții este în pericol

Apa este principala resursă a vieții, însă nu se bucură de atenția cuvenită. Numeroși investitori, climatologi și politicieni atrag atenția asupra factorilor de risc din ce în ce mai mari asupra acestei resurse, dar strigătele lor rămân fără ecou.

În perioada pandemică pe care o traversăm, cu toții avem alte preocupări și foarte puțini dintre noi ascultă avertismentele legate de situația apei pe Pământ.

Apa s-a scumpit, pentru că devine din ce în ce mai greu de găsit

Cei care ascultă au aflat deja că prețurile apei cresc în întreaga lume. Prețul mediu al apei a crescut cu 60% în cele mai mari 30 de orașe din SUA între 2010 și 2019, potrivit datelor compilate de banca britanică Barclays.

Analiștii de la Barclays au atribuit cea mai recentă creștere a prețurilor la apă la nivel mondial, datorită deficitului în creștere al activului.

Scumpirea ar putea părea banală, dar nu este deloc vorba despre business, ci despre faptul că apa e din ce în ce mai puțină. Multe voci din rândul climatologilor, hidrologilor și investitorilor se tem că ne vom confrunta din ce în ce mai mult cu lipsa apei.

Într-o notă de cercetare publicată pe 14 iunie, analiștii de la Barclays au identificat deficitul de apă drept „cea mai importantă preocupare de mediu” pentru sectorul de bază al consumatorilor globali, care include de la produse alimentare și băuturi, la agricultură și tutun.

Cercetarea a constatat că potențialul impact financiar al riscului de apă ar fi probabil de trei ori mai mare decât riscul asociat carbonului.

„Deficitul de apă este cu adevărat important, deoarece atunci când se epuizează, aveți probleme cu adevărat serioase”, a declarat BethBC, director financiar pentru S&P Global Ratings.

Se pare că resursa ce menține viața traversează o perioadă dificilă, iar una dintre cauzele principale ce stau la baza deficitului de apă care se prefigurează ar fi tocmai acțiunea omului.

Poluarea haotică generată de activitatea industrială se pare că își pune amprenta și aici, iar consecințele pot fi devastatoare, dacă nu se iau măsuri urgente de combatere a poluării, dar și de gestionare eficientă a apei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: