10 aug. 2021 | 12:50

În sfârșit, am luat înapoi ceea ce am pierdut de pe vremea comuniștilor. Anunțul care va sensibiliza toți românii patrioți

ACTUALITATE
În sfârșit, am luat înapoi ceea ce am pierdut de pe vremea comuniștilor. Anunțul care va sensibiliza toți românii patrioți

Pe vremea comunismului, România era recunoscută drept „grânarul Europei”. Din păcate, în ultimele decenii, din cauza lipsei de investiții din agricultură, ne-am pierdut titulatura, pentru a o recâștiga acum, fix în prag de nou an comercial.

Cifrele oficiale arată că anul comercial 2021-2022 începe cum nu se poate mai bine pentru țara noastră.

Suntem liderii Uniunii Europene

Așa cum arătau cândva statisticile oficiale ale Epocii de Aur, în primele cinci săptămâni ale anului comercial 2021-2022, România a trimis peste granițele Uniunii Europene cea mai mare cantitate de cereale dintre statele membre.

Cantitatea este cu adevărat impresionantă. Datele de la Comisia Europeană indică faptul că, în perioada 01.07- 30.06.2022 am exportat nu mai puțin de 1 milion de tone de cereale.

Țara noastră stă cel mai bine la capitolul orz. Aici am exportat cea mai importantă cantitate – 537.700 de tone și grâu– aproximativ 430.000 de tone, la care s-au adăugat peste 41.300 de porumb.

Locul al doilea al clasamentului este completat de Franța, mai arată statistica oficială a Comisiei Europene. Francezii au exportat și ei o cantitate semnificativă de cereale, în aceeași perioadă de referință. În acest caz, vorbim despre peste 300.000 de tone.

Unde ajunge grâul european? Destinațiile preponderente pentru acesta sunt Korea, UK, Algeria, Israel Și Sri Lanka. În privința orzului european, acesta ajunge cu precădere în urcia, China și Iordania.

În ceea ce privește evoluția prețurilor din ultimul an, datele oficiale indică faptul că se înregistrează prețuri cu peste 20% mai mari față de 2020.

De exemplu, în 2020, prețul mediu la grâul pentru panificație era de 170 de euro tona. Acum, prețul FOB din portul Constanța era de 208 euro tona, la finele lunii iulie.

Se resimte un ușor trend descendent în privința prețurilor, dacă ținem cont că, de curând, au existat evoluții și mai semnificative ale prețurilor, în care prețul FOB din portul Constanța a ajuns și la 244 de euro tona.