13 nov. 2021 | 12:00

În România, prețurile s-au dublat, dar salariile rămân ”aproape” la fel: cât s-au îmbogățit românii în 2021

ACTUALITATE
În România, prețurile s-au dublat, dar salariile rămân ”aproape” la fel: cât s-au îmbogățit românii în 2021

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat cea mai recentă radiografie a salariilor din România. Cu această ocazie, poți înțelege un pic mai bine cât de prost îți merge ție personal din punct de vedere financiar și unde te poziționezi în raport cu majoritatea românilor.

Câștigul salarial mediu brut din România a fost în luna septembrie 2021 egal cu 5732 de lei. Ca referință, discutăm de o creștere de 44 lei sau 0,8% comparativ cu august 2021. Câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3517 lei, în creștere cu doar 0,9% față de luna precedentă sau 30 de lei, conform datelor publicat de INS în această săptămână.

Care sunt românii cu cele mai mari salarii

Conform datelor furnizate de INS, fără să surprindă pe nimeni, cele mai mari salarii din România continuă să fie virate în cont persoanelor care activează în tehnologia informației sau IT. Salariul mediu al unui angajat din acest segment de piață este de 8578 lei. La polul opus, dacă aveai nevoie de un motiv în plus să eviți HoReCa, cele mai mici salarii sunt în hoteluri și restaurante, cu o medie de 1929 lei.

Dacă ne raportăm la luna septembrie a anului trecut, creșterea a fost de 5,9%. Indicele câștigului salarial real a fost de 99,6% pentru septembrie 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Față de luna precedentă, câștigul salarial real a fost de 100,1%.

Ca o comparație extremă, dacă aveai o curiozitate pe marginea acestui subiect, față de octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 223%.

Revenind însă la 2021, per ansamblu, în septembrie s-au încasat mai mulți bani de către populație datorită primelor trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau cu ocazia Zilei petrolistului. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

În cazul în care te gândești să te reprofilezi, cele mai mari creșteri salariale s-au înregistrat în România după cum urmează: 14,8% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, respectiv 12,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 3,5% şi 8,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite).

Între 2,0% şi 3,5% s-au observat creșteri salariale în fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, fabricarea de mobilă, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele