08 apr. 2021 | 07:30

Imunitatea după vindecare versus imunitatea după vaccin: comparația pe care ți-ai dorit-o de la început

ACTUALITATE
Imunitatea după vindecare versus imunitatea după vaccin: comparația pe care ți-ai dorit-o de la început

Foarte mulți români refuză să se vaccineze din cauza faptului că au avut boala, s-au vindecat și sunt convinși că, de acum înainte, sunt imuni. În realiate, este un pic mai complicat decât atât.

Estimările experților sunt că durata protecției imune care se obține prin vaccinarea împotriva coronavirusului va fi mult mai lungă decât ceea ce se obține prin boala naturală, a declarat, miercuri seară, la TVR 1, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Această informație este foarte importantă în cazul în care ai amânat vaccinare s-au te-ai gândit să nu o faci vreodată.

Pentru că argumentul științific s-ar putea să nu fie suficient, șeful campaniei de vaccinare de la noi a atașat niște cifre clare acestei realități. Mai precis, după îmbolnăvire și vindecare, te bucuri de o imunitate de la una la trei luni la reîmbolnăvire. În unele cazuri, s-a înregistrat și o imunitate de până la șase luni. Cu toate acestea, protecția de care te bucuri după vaccinare este semnificativ mai mare.

„În general ne gândim la intervalul de protecție prin care chiar și o persoană tânără ar putea fi protejată față de reinfecție. Aici știm că avem un interval între o lună până la 3 luni cel mai frecvent. Sunt date care arată și o protecție de până la șase luni. Este de menționat faptul că nu este o contraindicație a vaccinării după vindecarea COVID-19. Sigur că este important că dăm organismului o perioadă de timp să treacă de convalescență (…).

S-a observat că există un risc important de reinfecții. (…) Este important să ne vaccinăm pentru că estimările experților sunt că durata protecției imune care se obține prin vaccinare va fi mult mult mai lungă decât ceea ce se obține prin boala naturală. Avem date la circa 6 luni de la cea de-a doua doză pentru Pfizer, cât și pentru Moderna și rata de eficiență se păstrează foarte mult”, a spus Gheorghiță.

Directorul medical al Institutului Matei Balș are atât de multă încredere în actuala generație de vaccinuri încât a atras atenția asupra faptului că s-ar putea să nu mai existe o nouă campanie de vaccinare. Informația se adresa mai ales celor care așteaptă ”vaccinurile din toamnă”, ”versiunea 2.0”.

„Înainte să ne gândim la o altă campanie de vaccinare și la un alt vaccin, am putea să ne concentrăm pe ce avem acum, pentru că s-ar putea să nu fie necesar acel vaccin. Nimeni nu poate să spună de acum că va fi necesar un alt vaccin. Depinde foarte mult de noi”, a explicat doctorul Adrian Marinescu.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele