27 mart. 2021 | 12:01

Împărați romani, „readuși” la viață după 2000 de ani. Proiectul a durat mai bine de opt luni

ACTUALITATE
Împărați romani,
Haroun Binous

Este frumos să-ți lași imaginația liberă în vizitele tale la muzee pline de sculpturi antice care înfățișează oameni nobili și figuri istorice. Pasionații de istorie se pot bucura acum, deoarece, datorită tehnologiei moderne și artistului iscusit Haroun Bin, te poți minuna de împărații romani recreați, de la August la Flavius ​​Arcadius.

Împărații arată incredibil de realist, până la punctul de a semăna cu oameni obișnuiți de pe stradă. Colecția întreagă poate fi văzută aici.

Totul a început în urmă cu un an cu Haroun Binous, un student la farmacie născut în Tunisia, căutând reconstrucții faciale ale împăraților romani și neputând găsi niciuna, a decis să învețe cum să folosească software-ul și să le creeze singur.

Tânărul nu avea prea multă experiență și înțelegere a procesului de recreere a feței, dar după câteva încercări și erori, a început să înțeleagă lucrurile. Astfel, a început să-și îmbunătățească skill-urile și să-și depășească propriile așteptări.

I-a luat lui Haroun peste opt luni pentru a finaliza proiectul care conține peste 60 de imagini ale împăraților romani în ordine cronologică. Fiecare imagine prezintă statuile pe care le-a folosit în procesul de compunere a interpretărilor împăraților și imaginile juxtapuse ale busturilor de piatră cu imagini generate de AI. El a subliniat că a fost nevoie de aproximativ trei zile „pentru a aduce fiecare statuie la viață.

Împărații romani recreați ca niște oameni obișnuiți de pe stradă

Proiectul de recreere a tuturor împăraților romani de la August la Flavius n-a fost o muncă ușoară. Haroun a trebuit să cerceteze în profunzime și să-și documenteze munca, deoarece găsirea unor caracteristici fizice particulare poate consuma mult timp și energie.

Haroun a subliniat că informațiile despre împărații secolelor III și IV sunt mai rare. Prin urmare, el s-a bazat pe ADN-ul părinților disponibil pe Artbreeder foarte mult și, de asemenea, pe caracteristicile generale ale oamenilor din regiunile lor respective. În acest fel, el a găsit cel mai potrivit ton de piele, culoarea ochilor și orice aparențe generale pe care să le adauge lucrării sale.

În prezent, trăiește și studiază în Lausanne, Elveția. Haroun a fost fascinat de aproape orice legătură cu Imperiul Roman încă de la o vârstă fragedă. De-a lungul anilor, s-a transformat într-un hobby pe care a decis să-l urmeze, iar astfel orele lungi de lecturare a cărților și cercetarea împăraților s-au dovedit a fi extrem de utile.

Haroun a căutat cât mai multe busturi ale unui anumit împărat și le-a suprapus în Photoshop, încercând să urmărească trăsăturile faciale. Apoi, el a colorat părul, pielea și ochii în Photoshop și a transferat imaginea pe o platformă AI pentru ca aceasta să-și pună în practică “magia”.

Artistul a recunoscut că Septimius Severus a fost cea mai grea figură pe care a recreat-o: „Când un împărat are mult păr și o barbă deasă, înseamnă o mare problemă pentru mine, deoarece AI face treaba bine procesând fața, dar nu și părul creț”.

Artistul a recunoscut, de asemenea, că preferatul său este împăratul Augustus, care a fost primul împărat roman și îl descrie astfel: „Cred că este idolul meu pentru ceea ce a făcut și cum a fost ca persoană”.