01 aug. 2021 | 12:35

Impactul folosirii de exoschelete asupra creierului: beneficii, dar și riscuri imense

ACTUALITATE
Impactul folosirii de exoschelete asupra creierului: beneficii, dar și riscuri imense

În timp ce unele exoschelete pot acorda purtătorilor o forță supraomenească la locul de muncă sau pot oferi o mobilitate suplimentară persoanelor cu handicap, dispozitivele robotice de asistență pot provoca, de asemenea, ravagii asupra creierului.

În loc de fuziunea armonioasă a omului și a mașinii care s-ar putea aștepta de la un exoschelet, s-a dovedit că creierul unui purtător de exoschelete tinde să lucreze ore suplimentare, pentru a coordona acțiunile sale cu dispozitivele și a folosi dispozitivul în conformitate, potrivit cercetărilor publicate recent în publicația Applied Ergonomics.

Mai exact, studiul pare să arate că prejudiciul neurologic cauzat de utilizarea exoscheletelor robotizate ar putea să nu merite orice beneficii ar oferi.

Exoschelete vs. creier

„Exoscheletul încearcă să-ți anticipeze mișcările, dar nu se sincronizează perfect cu tine”, a declarat, într-un comunicat de presă al universității, autorul principal al studiului și inginerul Universității de Stat din Ohio, William Marras. „Așa că te lupți cu exoscheletul și asta provoacă această schimbare în creier, care schimbă tehnica musculară – și ar putea pune forță mai mare pe partea inferioară a spatelui, ducând probabil la durere și posibile leziuni”.

Marras și echipa sa au cerut voluntarilor să îndeplinească sarcini fizice în timp ce purtau un exoschelet. Și-au dat seama că atunci când participanții au îndeplinit sarcini mentale în același timp – în acest caz, probleme de matematică – beneficiile fizice ale exoscheletului au dispărut cu totul.

„Când ne-am uitat la ceea ce se întâmplă în creier, a existat o concurență mai mare pentru acele resurse din creier”, a spus Marras. „Persoana făcea această matematică mentală, dar creierul încerca, de asemenea, să descopere cum să ajute corpul să interacționeze cu exoscheletul și acest lucru a confundat modul în care creierul a contractat mușchii pentru a îndeplini sarcina”.

În cele din urmă, Marras suspectează că o mulțime de companii care au creat aceste exoschelete nu realizează, de fapt, că purtătorii nu obțin niciun beneficiu din această tehnologia scumpă.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele