06 oct. 2021 | 11:50

Ieșim din criză sau ne prăbușim mai rău: cifrele care arată realitatea, exact așa cum e

ACTUALITATE
Ieșim din criză sau ne prăbușim mai rău: cifrele care arată realitatea, exact așa cum e

Cu toții ne întrebăm în această perioadă atipică pentru întreaga omenire, dacă efectele economice ale pandemiei sunt pe sfârșite sau, din contră, dacă acestea se agravează pe zi ce trece.

Din nefericire, se pare că ne confruntăm cu prima variantă. Dacă aruncăm o privire pe cele mai recente analize care reflectă evoluția producției industriale, observăm că valul inflaționist își face simțită prezența, majorând prețurile și în acest sector.

Institutul Naţional de Statistică (INS) tocmai a publicat cel mai recent raport privitor la situația producției industriale din țara noastră.

Știm cu toții că, în această perioadă, prețurile au escaladat la aproape toate bunurile și serviciile, în special la facturile de gaze naturale și energie electrică. La combustibili și alimente, de asemenea, se resimt scumpiri accelerate, care erodează puterea de cumpărare a cetățenilor. Acum, a venit și rândul industriei.

Cifrele nu arată deloc bine

Conform INS, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 15,9%, în august 2021 faţă de aceeaşi lună a anului trecut

Practic, uitându-ne pe analiza efectuată de Institut, observăm că, în luna august 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,5% faţă de luna iulie 2021.

La nivelul pieţei interne, indicele preţurilor industriale a înregistrat un salt de 1,5% în august faţă de iulie 2021, respectiv de 17,39% în comparaţie cu luna august a anului trecut.

Avem și o statistică oficială a pieței externe. În acest caz, majorările de preţuri au fost de 1,49% (faţă de iulie 2021) şi de 13,36% (faţă de august 2020)

Din perspectiva categoriilor industriale, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+35,54%), industria bunurilor intermediare (+19,38%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,09%), industria bunurilor de uz curent (+5,57%) şi industria bunurilor de capital (+5,25%).

Conform INS, preţurile au crescut în: industria prelucrătoare, cu 13,52%, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+30,22%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (6,79%).

Totuși, INS consemnează și scăderi de preț. Este vorba despre serviciile anexe extracţiei. Aici avem o scădere de 6,13%, în august 2021, faţă de aceeaşi lună din anul anterior.