Iei amendă usturătoare dacă faci asta la bloc: un proprietar a scos din buzunar 5.000 de euro pentru greșeală

Iei amendă usturătoare dacă faci asta la bloc: un proprietar a scos din buzunar 5.000 de euro pentru greșeală

Dacă ai un apartament pe care l-ai închiriat, sau intenționezi să îl închiriezi, precum și dacă ești o persoană în căutarea unui imobil de locuit, cu chirie, trebuie să știi că trebuie să fie respectată, printre altele, o regulă esențială: dreptul la intimitate.

Un proprietar al unui imobil rezidențial din Spania, nu a știut acest lucru și a plătit scump. A închiriat două camere din apartamentul său unui chiriaș, dar a ajuns să plătească o amendă usturătoare de 5.000 de euro. Cum a fost posibil? Proprietarul avea instalate camere video în casă. Legea se aplică și la noi în țară. E vorba de GDPR.

Deși, în față autorităților, proprietarul susținea că acele camere erau montate cu scopul de a supraveghea intrarea, deci în scop de securitate, în fapt, ele surprindeau și imagini din camera de zi, de care dispunea și chiriașul.

La ce să fii atent ca să nu riști nimic

Acest lucru este ilegal. Vorbim despre încălcarea dreptului la intimate, precum și încălcarea Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR). Odată ce un proprietar a cedat în chirie imobilul sau, nu mai poate dispune de el că înainte.

Cei care închiriază apartamente sau case trebuie să știe că, odată ce chiriașul s-a instalat acolo, discutăm de domiciliul acestuia, iar drepturile aferente ideii de domiciliu trebuie respectate inclusiv de proprietari, conform Avocatnet.ro. Altfel, pot risca sancțiuni – uneori, chiar de ordin penal.

Atât în legislația europeană, cât și în cea din România, violarea intimității și de domiciliu e sancționată conform prevederilor legale. Codul penal incriminează violarea de domiciliu, inclusiv dacă cel care comite fapta este însuși proprietarul.

Dacă proprietarii riscă amenzi și sancțiuni legale, chiriașii se pot trezi „spionați”. Legislația și drepturile fundamentale ale oamenilor trebuie cunoscute, asumate și aplicate de ambele părți. Chiar dacă ești proprietar și trebuie să respecți intimitatea chiriașului tău, sau ești chiriaș, trebuie să știi că nimeni nu îți poate viola intimitatea, fără permisiunea ta prealabilă.

Citește și:
Etichete: