Huawei, în centrul unui nou scandal de proporții: nu-și mai spală păcatele cu ”spionajul”
După ce că a pierdut un procent masiv din piața globală de mobile, Huawei întâmpină dificultăți majore în a-și reveni și pe zona echipamentelor de rețelistică. Un nou scandal va eroda și mai mult încrederea în compania chineză.
În urmă cu câțiva ani, când Huawei a intrat pe lista neagră a autorităților americane, Donald Trump pretindea că gigantul chinez instalează echipamente 5G la pachet cu soluții de spionaj. În prima fază, nu existau dovezi în acest sens, ci doar speculați. Huawei, practic, căzuse la acea vreme ca victimă colaterală în războiul comercial dintre SUA și China. Acum, în mod regretabil, există și dovezile.
Gesturile Huawei s-ar putea să nu lase loc de interpretări
Conform datelor obținute de Wall Street Journal, compania Business Efficiency Solutions (BES) a dat în judecată Huawei într-un tribunal federal din SUA prin care acuză gigantul chinez de mai multe ilegalități îngrijorătoare. Ca referință, BES a lucrat sub Huawei, din poziția de contractant, la instalarea unei rețele în Lahore, Pakistan.
Compania Business Efficiency Solutions (BES), în actele de judecată, pretinde că Huawei nu doar că a furat tehnologie, dar a pus presiune pe ea pentru a instala un backdoor în infrastructura de rețea pentru a putea accesa datele utilizatorilor obișnuiți, a tuturor celor care foloseau internetul în zonă. Aparent, acest sistem a oferit celor de la Huawei acces la o bază de date care le-a permis să colecteze informații sensibile despre cetățeni și agențiile guvernamentale, date ”importante pentru securitatea națională a Pakistanului”.
Cei de la BES mai afirmă că Huawei a insistat pe realizarea unei clone a rețelei din Lahore în Suzhou, China. Aceasta din urmă ar fi oferit acces direct chinezilor la datele din Pakistan. În acel set dificil de circumstanțe, oficialii BES au vrut să obțină autorizația de la oficialitățile pakistaneze pentru astfel de practici, dar Huawei a insistat pe faptul că nu are nevoie de nicio permisiune suplimentară și amenințat că desființează contractul cu Business Efficiency Solutions, dacă nu continuă. Ulterior, gigantul chinez se pare că a obținut aprobarea necesară, dar nu a oferit dovezi a acestei realități.
Adevărul este undeva la mijloc
Nu trebuie neglijat faptul că Huawei a negat toate acuzațiile și insistă pe faptul că nu există nicio dovadă că ar fi instalat vreun backdoor în echipamentele sale. Muhammad Kamran Khan, un analist care monitorizează situația din Lahore, de asemenea, a afirmat că, până la această oră, nu există dovezi de furt informațional.
Rămâne să vedem cum va progresa procesul, dar cu siguranță nu va fi benefic pentru imaginea Huawei de spion pentru autoritățile chineze. Nici în trecut nu au existat dovezi serioase în acest sens, iar SUA, Marea Britanie și alte câteva țări au renunțat să mai folosească echipamente Huawei pentru infrastructura rețelistică.