15 ian. 2021 | 09:30

Greșelile fatale care îți golesc contul bancar. Ce să faci să nu ajungi în situația asta

CHESTII
Greșelile fatale care îți golesc contul bancar. Ce să faci să nu ajungi în situația asta

Escrocii de pe internet exploatează rapid evenimentele digitale, mai ales în contextul actual în care folosim mai mult decât înainte tranzacțiile bancare și plățile online. Iată cinci escrocherii comune pe care ar trebui să le ai în vedere, ca să nu ți se golească contul bancar.

Infractorii cibernetici pot fi foarte creativi atunci când vine vorba de escrocarea oamenilor. Aceștia vor folosi o varietate de metode pentru a-și viza victimele, de la impersonarea oficialităților guvernamentale la crearea unor piețe online false. De nenumărate ori s-au dovedit a fi foarte flexibili, adaptându-și escrocheriile în funcție de diferite subiecte actuale.

În ultimele luni, numeroase escrocherii au valorificat pandemia COVID-19, schemele reprezentând autoritățile din domeniul sănătății sau oferind spre vânzare echipamente de protecție care erau insuficiente în acel moment, precum au observat cei de la compania de securitate cibernetică ESET.

De exemplu, recent, Comisia Europeană a realizat un sondaj privind experiența consumatorilor în ceea ce privește frauda și escrocheriile și a constatat că peste jumătate dintre europenii chestionați au experimentat cel puțin unul dintre tipurile de escrocherii despre care au fost chestionați în ultimii doi ani.

Frauda se prezintă sub mai multe forme și cei de la ESET au adunat cinci scheme comune prin care escrocii încearcă să păcălească victimele, scopul fiind banii acestora, în aproape orice perioadă a anului și indiferent de ceea ce este de actualitate.

Cumpărături online și escrocherii la licitații

Unul dintre multele moduri în care escrocilor le place să vizeze victimele este prin escrocheriile de cumpărături. În timpul pandemiei, a existat o creștere a acestor escrocherii, în special din cauza lipsei anumitor bunuri, cum ar fi măști de față și dezinfectant pentru mâini. Uneori pot chiar folosi un design sofisticat care poate avea chiar și un logo furat al unei companii cunoscute. Fraudatorii pot crea un site de vânzare fals și se vor preface ca sunt furnizori de renume, oferind produse de lux de la branduri populare la prețuri ridicol de mici.

Cu toate acestea, odată ce ai făcut o comandă, vei primi fie un produs contrafăcut, fie nimic. Mai rău, dacă ai distribuit informații despre cardul tău de credit, infractorii ar putea să sustragă fonduri.

Pentru a reduce șansele de a pierde bani din cauza unor astfel de escrocherii, ar trebui să investighezi întotdeauna în profunzime și să cercetezi furnizorul de la care cumperi, consultând condițiile lor de utilizare și politicile de confidențialitate și returnare.

Fraude de spălare de bani

Pentru a-și îndeplini misiunea de a spăla bani, escrocii își vor viza victimele folosind diverse mijloace – ademenindu-le prin locuri de muncă de la domiciliu, ceea ce nu este un concept extraordinar având în vedere situația actuală de pandemie, sau folosind servicii de întâlniri online pentru a crea o relație.

După ce au câștigat încrederea victimei, le vor trimite bani sau un cec și îi vor cere victimei să îi trimită altcuiva. Așadar, fii foarte vigilent în ceea ce privește aceste înșelătorii.

Escrocherii asociate cu loterii și alte concursuri cu premii care-ți sustrag banii din contul bancar

Acestea încep de obicei cu o victimă care primește un e-mail, un apel telefonic sau un mesaj text nesolicitat prin care i se transmite că a câștigat o sumă mare de bani sau un premiu de lux. Mesajul va include tactici de presiune care îi spun victimei că există un timp limitat pentru a răspunde și a solicita premiul, dar pentru a face acest lucru va trebui să plătească o sumă de bani care acoperă taxele sau costurile de expediere sau alte taxe imaginare.

Pentru a evita pierderea banilor în fața unor astfel de escrocherii, poți activa un filtru de spam, care ar trebui să împiedice majoritatea acestor e-mailuri false să ajungă în căsuța ta de e-mail.

Escrocherii fiscale care-ți golesc contul bancar

Aceste escrocherii își fac apariția în special în timpul perioadelor de impozitare respective fiecărei țări. Infractorii cibernetici recurg la multiple tipuri de fraudă fiscală. O tactică populară este folosirea e-mailurilor de tip phishing pentru a impersona autoritatea fiscală locală, prin care se încearcă să se colecteze informații personale și financiare sensibile de la victimele pe care le vizează, pe care le pot folosi pentru a comite fraude financiare și de identitate.

Escrocii din spatele unor astfel de atacuri pot încerca să te păcălească pretinzând că ai făcut o greșeală la depunerea declarației fiscale sau pot folosi tactici amenințătoare susținând că ai o factură fiscală restantă sau că veț fi taxat cu penalități dacă nu acționezi prompt. Și așa-ți golesc contul bancar.

Astfel dacă primești un e-mail care pretinde a fi de la autoritatea fiscală locală, cel mai simplu mod de a verifica dacă este real este contactând direct autoritatea fiscală pentru a verifica dacă e-mailul a fost trimis de aceștia.

Escrocherii legate de investiții

Escrocheriile legate de investiții sunt de obicei cunoscute pentru promisiunile unor profituri mari și rentabilități rapide sau sfaturi „certificate” secrete care-ți vor aduce sume enorme de bani. Escrocii folosesc diverse strategii pentru a păcăli victimele, cum ar fi schemele Ponzi, „cold-calling” sau „pump and dumps”.

Este bine să ne amintim că nu există nicio investiție sau metodă garantată care să ne aducă bani ușor. Dacă o astfel de ofertă își face drum către tine și-ți stârnește interesul, ar trebui să o investighezi cu atenție, examinând oferta și compania care a asociat-o.