14 ian. 2021 | 14:08

Greșeala fatală pentru toți pensionarii: când scot bani de pe card, pot dispărea instant. Ce trebuie să știe

CHESTII
Greșeala fatală pentru toți pensionarii: când scot bani de pe card, pot dispărea instant. Ce trebuie să știe

Pensiile multor români sunt acum disponibile pe card. Din păcate, deși este un mijloc foarte sigur de plată, dacă nu ești atent când scoți bani de pe card de la bancomat, te poți confrunta cu mai multe probleme.

Cardul a ajuns să fie folosit de mai toate categoriile de vârstă, de la cei mai tineri la cei mai în vârstă. Dar pericolele n-au dispărut, așa că e important să fii mereu cu ochii în patru.

Mai multe bănci, în 2020, au oferit opțiunea de-a primi pensia pe card. De cele mai multe ori cererea e simplu de făcut, inclusiv telefonic. Bun, există contul bancar, există cardul. De aici înainte atenție maximă la orice semn când sunt retrași bani de la bancomat.

Chiar dacă la nivel european stăm foarte bine când vine vorba de fraude bancare, o veste din septembrie ne-a făcut să ne trezim la realitate: pericolele încă există. Anunțul, la acea vreme, a fost făcut de DIICOT.

La acel moment, procurorii DIICOT au anunțat că trei persoane au fost reţinute într-un dosar în care sunt acuzate că au reuşit, prin metoda „skimming”, să sustragă datele de identificare ale mai multor carduri bancare din Mexic şi din state europene, pe care, ulterior, le-ar fi folosit pentru cumpărături online.

La ce să fii atent când scoți bani de la bancomat?

Skimming este poate cea mai populară tehnică prin care sunt furați bani la bancomat. Infractorii o folosesc de mai mulți ani pentru a copia datele cardurilor. Cu ajutorul dispozitivelor montate pe bancomat, denumite și „pisici”, reușesc să obțină informațiile necesare. Ce urmează să facă e o clonă a cardurilor și să retragă banii de la alte bancomate.

Cum te protejezi de așa ceva?

Întâi de toate, verifică dacă fanta bancomatului nu are cumva o dublură. Dacă tragi puțin de ea și nu se mișcă nimic, ar trebui să fie totul în regulă. Apoi, un indiciu prețios poate fi oferit de tastatură. Mai precis, cele aplicate peste vor fi un pic mai groase. O tastatură falsă, pusă peste cea originală, nu va fi la fel de bine prinsă.

Încă un pont util e să zgâlțâi puțin cardul când îl scoți din bancomat. În eventualitatea că există un skimmer pe care nu l-ai văzut până în acel moment, mișcarea cardului va face imposibilă copierea datelor. Și poți anunța banca să verifice și, eventual, să te protejezi de eventualele riscuri.

Ca posesor de card poți reduce riscul de a întâlni un bancomat „lucrat” de infractori dacă retragi bani doar de la cele aflate în sucursalele băncilor. Acestea au agenți de pază și camere de supraveghere. Astfel, spațiul de manevră este mult redus pentru infractori, spre deosebire de cazul unui bancomat dintr-o zonă nu foarte circulată.

Totodată, e cruciallă opțiunea de a primi notificări prin SMS când o plată este procesată folosind datele cardului tău. Astfel, poți identifica o tranzacție neautorizată imediat după ce a fost efectuată, contactând urgent banca. Cu cât reacționezi mai repede, cu atât pierderile vor fi mai mici – la modul ideal, nu vor fi deloc.