Atenție, români: sunt vizați toți cei care au card și cont bancar. Greșeala fatală care te lasă fără bani

Atenție, români: sunt vizați toți cei care au card și cont bancar. Greșeala fatală care te lasă fără bani

Chiar dacă la nivel european stăm foarte bine când vine vorba de fraude bancare, sunt români care pot pierde enorm de mulți bani dacă nu sunt atenți. Un anunț recent al DIICOT atrage atenția asupra problemei.

Procurorii DIICOT au anunțat că trei persoane au fost reţinute într-un dosar în care sunt acuzate că au reuşit, prin metoda „skimming”, să sustragă datele de identificare ale mai multor carduri bancare din Mexic şi din state europene, pe care, ulterior, le-ar fi folosit pentru cumpărături online. Pentru o a treia persoană a fost dispusă măsura controlului judiciar, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, interceptarea ilegală a unei transmisii de date informatice, operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În 2019, mai multe persoane au pus bazele unei grupări infracţionale. Scopul a fost săvârşirea de infracţiuni informatice.

Din datele obţinute s-a stabilit că cei trei ar fi reuşit, prin metoda „skimming”, să intre în posesia datelor mai multor carduri bancare provenite din Mexic şi din unele state europene, notează Agerpres. Datele au fost folosite în derularea de operaţiunilor financiare frauduloase, respectiv la achiziţionarea unor bunuri de valoare, prin efectuarea de plăţi online.

„Sub coordonarea liderului grupării, cei doi «locotenenţi» aveau rolul de a identifica şi de a atrage în angrenajul infracţional diferite persoane, care să fie folosite pe post de «săgeţi» în achiziţionarea de diferite bunuri de valoare, plătite cu cardurile clonate. În acest scop, datele de carduri bancare sustrase prin metoda «skimming» erau stocate în memoria mai multor telefoane mobile, care erau predate «săgeţilor» în vederea folosirii lor la efectuarea de achiziţii. Sumele astfel obţinute erau predate celor 3 inculpaţi, în schimbul unui comision stabilit cu fiecare dintre «săgeţi» în parte.”
DIICOT

Cum funcționează metoda prin care au furat banii?

Skimming este o tehnică pe care infractorii o folosesc de mai mulți ani pentru a copia datele cardurilor, la bancomat. Cu ajutorul dispozitivelor, denumite și „pisici”, reușesc să obțină informațiile necesare. Ce urmează să facă e o clonă a cardurilor și să retragă banii de la alte bancomate.

Ca să nu ți se întâmple așa ceva, ia-ți câteva măsuri de protecție. Verifică dacă fanta bancomatului nu are cumva o dublură. Dacă tragi puțin de ea și nu se mișcă nimic, ar trebui să fie totul în regulă. Un alt indiciu este tastatura. Mai precis, cele aplicate peste vor fi un pic mai groase. O tastatură falsă, pusă peste cea originală, nu va fi la fel de bine prinsă.

Încă un pont util e să zgâlțâi puțin cardul când îl scoți din bancomat. În eventualitatea că există un skimmer pe care nu l-ai detectat, mișcarea cardului va face imposibilă copierea datelor.

Aceste măsuri de precauți se aplică mai ales când folosești un bancomat pe care nu-l știi, dintr-o țară străină sau dintr-o rețea independentă. Sigur, se poate întâmpla și băncilor. Dar e important să fii atent la bancomatele care nu sunt în interiorul băncilor, ci sunt în stradă.

Etichete: