Gorila devenită vedetă printr-un selfie: povestea emoționantă a uriașului viral

Gorila devenită vedetă printr-un selfie: povestea emoționantă a uriașului viral

O gorilă care a devenit virală în 2019 în timp ce poza pentru un selfie cu îngrijitorul ei, a murit la vârsta de 14 ani.

Ndakasi suferea de o boală prelungită, potrivit unei declarații date de Parcul Național Virunga din Republica Democrată Congo.

„Cu tristețe, Parcul Virunga anunță moartea iubitei gorile orfane de munte, Ndakasi, care se afla sub îngrijirea Centrului Senkwekwe de mai bine de un deceniu”, se spune în comunicat.

„Ndakasi a închis ochii în brațele iubitoare ale îngrijitorului și prietenului său de pe tot parcursul vieții, Andre Bauma”, a adăugat documentul.

Ndakasi avea doar două luni în 2007, când rangerii Virunga au găsit-o agățată de mama ei moartă, care fusese împușcată de miliția înarmată. Micuța gorilă a fost dusă la un centru de salvare din Goma, unde s-a întâlnit pentru prima dată cu Bauma, care avea să devină îngrijitorul ei pentru mai bine de un deceniu.

„Toată noaptea, Andre a ținut bebelușul aproape de el, ținându-i corpul mic de pieptul gol pentru căldură și confort”, a spus parcul.

Deși Ndakasi a supraviețuit, a fost considerată prea vulnerabilă pentru a fi reintrodusă în sălbăticie și a fost transferată împreună cu o altă gorilă la Centrul Senkwekwe din Parcul Național Virunga. Centrul este singurul de acest gen din lume care are grijă de gorilele de munte orfane, potrivit parcului.

Ndakasi, photobombing mountain gorilla, dies aged 14 | CTV News

O gorilă virală

„Ea a continuat să ducă o viață pașnică alături de îngrijitori timp de peste 11 ani”, a spus necrologul parcului.

Ndakasi a fost prezentat în mai multe proiecte media, inclusiv un documentar despre Virunga. Dar gorila fotogenică a atins masele în 2019, după un „selfie” al ei cu Bauma, care a devenit viral de ziua Pământului.

„Natura lor jucăușă a reamintit lumii cât de mult ne asemănăm cu aceste animale și este unul dintre motivele pentru care Andre Bauma îi va simți lipsa”, a spus parcul.

Bauma a spus că a fost un privilegiu să o îngrijească pe Ndakasi de-a lungul vieții sale, iar prietenia lui l-a ajutat să înțeleagă legătura dintre oameni și marile maimuțe.

„Am iubit-o ca pe un copil și personalitatea ei veselă mi-a adus un zâmbet pe față de fiecare dată când am interacționat cu ea”, a spus Bauma. „Tuturor ne va fi dor de ea, dar suntem pentru totdeauna recunoscători pentru bogăția pe care Ndakasi a adus-o vieții noastre în timpul petrecut la Senkwekwe.”

Potrivit parcului, Ndakasi s-a născut într-o perioadă periculoasă pentru populația globală de gorile montane. Cu toate acestea, măsurile luate de autoritățile congoleze pentru a proteja specia au dus la o creștere de aproape 50% a gorilelor montane pe parcursul vieții lui Ndakasi.

Citește și: