Gigantul cu restanțe la plată în Europa: are afaceri de zeci de miliarde, dar n-a plătit impozit pe profit

Gigantul cu restanțe la plată în Europa: are afaceri de zeci de miliarde, dar n-a plătit impozit pe profit

Amazon e una dintre companiile gigant care activează inclusiv în Europa, dar când vine vorba de impozitul pe profit nu se înghesuie să plătească.

Amazon a crescut enorm pe perioada pandemiei, iar domeniul e-commerce e unul care a prosperat. Drept urmare, și afacerile companiei lui Jeff Bezos au crescut, inclusiv cele din Europa. Vânzările de pe continent au crescut de la 32 de miliarde de euro, în 2019, la 44 de miliarde, în 2020, însă societatea nu a plătit niciun impozit pe profit.

E motivul pentru care un parlamentar britanic cere o mai mare atenție din partea instituțiilor abilitate pentru că Amazon pare că „îşi continuă campania de evitare a plăţii taxelor‟, scrie The Guardian.

Amazon, restanțe la plată în Europa

Amazon funcționează în Europa printr-o unitate înregistrată în Luxembourg. În ciuda creşterii vânzărilor, aceasta a raportat o pierdere de 1,2 miliarde de dolari. Drept urmare, n-a plătit impozit pe profit. Firma a primit și o deducere de 56 de milioane de euro pe care o poate folosi pentru a scădea taxele atunci când chiar va raporta profituri.

Amazon a strâns în Europa deduceri de 2,7 miliarde de euro pe care le va putea folosi în viitor pentru a-şi scădea impozitele.

Margaret Hodge, o parlamentară britanică din partea Partidului Laburist, a acuzat Amazon că „îşi continuă campania de evitare a plăţii taxelor‟.

„Veniturile Amazon au crescut în pandemie, în vreme ce magazinele noastre tradiţionale se chinuie, şi cu toate astea continuă să îşi mute profiturile către paradisuri fiscale precum Luxemburg pentru a evita plata corectă a taxelor. Dar aceste companii digitale mari toate se bazează pe serviciile noastre publice, infrastructura noastră şi pe forţa noastră de muncă educată şi sănătoasă. Dar, spre deosebire de micile afaceri şi de contribuabilii noştri muncitori, giganţii tehnologiei eşuează în a plăti corect către vistieria comună pentru binele comun‟, a spus aceasta.

În 2019, Amazon a plătit taxe în valoare de 293 de milioane de lire sterline în Marea Britanie, echivalentul a 338 de milioane de euro, la vânzări de 17,5 miliarde de dolari (14,5 miliarde de euro).

Amazon nu recunoaște, însă, acuzațiile.

„Impozitele pe corporaţie sunt bazate pe profituri, nu pe venituri, iar profiturile noastre au rămas mici având în vedere investiţiile noastre masive şi faptul că retailul este o afacere foarte competitivă, cu marje mici.”, a transmis compania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: