21 oct. 2021 | 20:06

Gigantul auto pentru care criza globală pare că nu există: întoarce banii cu lopata

ACTUALITATE
Gigantul auto pentru care criza globală pare că nu există: întoarce banii cu lopata

În ultimele luni, industria auto globală s-a confruntat cu o criză acută de cipuri, care a dus la diminuarea producției și chiar la închiderea multor dintre fabricile marilor producători din întreaga lume. Totuși, nu același lucru poate fi spus și despre gigantul Tesla.

Compania de mașini electrice a lui Elon Musk pare să o ducă mai bine ca niciodată. În timp ce rivalii de pe piață suferă din cauza penuriei mondiale de cipuri, lui Musk îi merg strună afacerile.

De asemenea, pare că nici pandemia de coronavirus nu are un impact asupra companiei miliardarului, pentru că veniturile din acest an au bătut noi recorduri.

Elon Musk întoarce banii cu lopata

Cifrele financiare ale companiei Tesla arată că brandul de mașini electrice ce a revoluționat industria este mai puternic pe piață ca niciodată.

Compania a raportat miercuri că a avut un venit net de 1,62 miliarde de dolari – de cinci ori mai mult decât a înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Mai mult, veniturile operaționale ale Tesla au crescut cu aproximativ 54% în ultimul trimestru. Astfel, au ajuns la valoarea impresionantă de 2 miliarde de dolari.

Conform declarațiilor venite din interiorul companiei, de la directorii acesteia, la succesul fulminant a contribuit în special Tesla Model 3. De asemenea, Modelul Y a reprezentant un pilon de bază pe care s-a construit afacerea lui Elon Musk în 2021, într-un context nefavorabil pentru întreaga industrie.

În general, livrările au crescut în trimestrul al treilea al anului curent cu 20% față de trimestrul precedent și s-au majorat cu aproximativ 70% față de trimestrul al treilea al anului precedent.

Planurile de viitor ale gigantului electric sunt pe măsură. Elon Musk tinde să fie numărul unu în această industrie extrem de competitivă. Privind în perspectivă, compania se așteaptă să atingă o creștere medie anuală de 50 la sută a livrărilor de vehicule „pe un orizont de mai mulți ani” și, în cele din urmă, să atingă marjele operaționale „de lider în industrie”.

Există, însă, îngrijorări legate de evoluția producției la final de an, din cauza faptului că Tesla ar putea întâmpina probleme pe lanțul de aprovizionare cu piese.

Cu toate acestea, pe termen scurt, „producția Q4 va depinde în mare măsură de disponibilitatea pieselor, dar ne îndreptăm spre o creștere continuă”, a declarat directorul financiar Tesla Zachary Kirkhorn în timpul apelului.