Gestul Facebook care te induce în eroare: cum a atacat Apple, prin învăluire

Gestul Facebook care te induce în eroare: cum a atacat Apple, prin învăluire

Mark Zuckerberg încearcă o lovitură la adresa imaginii Apple și vrea să arate că Facebook e o altfel de companie.

Mark Zuckerberg trimite o săgeată, de la distanță, către Apple, compania condusă de Tim Cook. Șeful rețelei de socializare a anunțat că nu va reține niciun un procent din veniturile creatorilor, fiind vorba de o decizie care va rămâne în vigoare până în 2023.

Zuckerberg se referă la evenimentele online plătite, organizate prin intermediul Facebook. Intră aici și abonamentele fanilor, dar și „viitoarele produse de știri independente” – adică cele de tip newsletter, despre care-ți povesteam AICI.

Facebook nu s-a ferit să menționeze Apple și procentul de 30% pe care compania lui Tim Cook în reține.

Facebook, săgeți către Apple

CEO-ul Facebook susține că rețeaua de socializare are planuri mari.

„Pregătim o nouă interfață de plată, astfel încât creatorii să poată vedea cum taxele și impozitele diferitelor companii le afectează câștigurile”, a spus Zuckerberg.

Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că mecanismul e foarte simplu: creatorii de conținut vor cunoaște exact schema prin care alte companii (ca Google și Apple) rețin diverse procente și comisioane din tranzacțiile efectuate prin intermediul aplicațiilor iOS și Android. Facebook promite această transparență pentru a-și scoate în față propriile politici.

Zuckerberg caută, de fapt, să arate că Facebook ar putea fi o opțiune mai atractivă decât platforme ca Twitch, Twitter și Substack.

E de remarcat și momentul în care a venit anunțul. Acesta a fost făcut chiar înainte de evenimentul WWDC al celor de la Apple. Apple va veni cu un nou „ panou de control care oferă detalii detaliate cu privire la datele colectate de fiecare aplicație terță parte instalată pe dispozitivul unui utilizator”.

Facebook nu vrea să se lase mai prejos, mai ales că așteaptă decizia din procesul intentat de Epic Games împotriva Apple. Speța se referă strict la taxele pe care gigantul din Cupertino le percepe. O eventuală decizie în defavoarea companiei lui Tim Cook ar avea efecte pentru toți giganții care monetizează de pe urma serviciilor oferite.

Citește și: