29 mart. 2021 | 12:54

Gadgeturi care îți salvează viața, la propriu: opțiunile mai puțin știute care au impact major

ACTUALITATE
Gadgeturi care îți salvează viața, la propriu: opțiunile mai puțin știute care au impact major

Apple Watch este cunoscut pentru capacitatea sa de a salva vieți. Sunt cunoscute foarte bine deja capacitățile sale de a transmite informații cardiace vitale. iPhone, de asemenea, datorită funcțiilor de alerta, poate salva vieți  însă se pare că există și noi metode prin care iPhone-urile și Apple Watch pot face diferența dintre viață și moarte. Iată despre ce este vorba.

De obicei, senzorii care monitorizează pasiv activitatea inimii declanșează avertismente, ducând la descoperiri care salvează viața purtătorului ceasurilor de la Apple.

Acestea pot detecta, de asemenea, căderile, iar unele modele au capacitatea de a face citiri ECG. Chiar și funcționalitatea de bază Apple Watch poate salva vieți – de curând, o persoană care a căzut într-un lac înghețat a folosit Siri pe ceas pentru a apela numărul de urgență.

Mai nou, ceasul face parte din diferite programe de cercetare în domeniul sănătății care se bazează pe senzorii săi multipli pentru a urmări afecțiunile medicale într-un mod care înainte nu era posibil.

O nouă utilizare pentru Apple Watch și iPhone care ar putea salva viețile multor oameni

Concret, o echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a conceput o nouă utilizare pentru Apple Watch și iPhone, care ar putea salva viețile mai multor oameni.

Practic, dispozitivele au fost utilizate pentru a măsura pasiv fragilitatea la pacienții care suferă de diferite forme de boli cardiovasculare. Informațiile rezultate ar putea ajuta la determinarea celui mai bun mod de acțiune la persoanele care au nevoie de intervenții chirurgicale cardiovasculare pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil.

Aceleași date de sănătate ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru urmărirea pacienților de la distanță după proceduri. Oamenii vor putea fi, deci, sub permanentă observație a medicilor specialiști, dar vor putea în acest timp să stea acasă, alături de familie, nu în spital.

Capacitățile funcțiilor dispozitivelor Apple – comparabile cu cercetările din clinicile medicale

Capacitatea funcțională la pacienți și fragilitatea sunt măsurate în mod obișnuit în medii clinice cu ajutorul unui test numit test de mers pe jos de 6 minute (6MWT). Cercetătorii au oferit 110 participanți un iPhone 7 și un Apple Watch 3 pentru a efectua același test 6MWT acasă și într-o clinică.

Utilizatorii nu au trebuit să facă nimic special, deoarece dispozitivele au putut să numere distanțele și numărul de pași parcurși prin intermediul aplicației VascTrac .

Aplicația a colectat numărul total de pași parcurși în fiecare zi, numărul de pași parcurși fără oprire mai mult de un minut și distanța totală parcursă pe zi. Datele au fost colectate continuu, atâta timp cât pacientul avea iPhone-ul sau Watch-ul asupra sa.

Medicii au efectuat teste 6MWT în clinici în timpul vizitelor de urmărire post-procedură stabilite la intervale regulate, iar pacienții au completat 6MWT și acasă. Voluntarii au fost observați timp de 6 luni.

Cercetătorii au comparat rezultatele din clinică cu cele capturate acasă. Dispozitivele Apple au evaluat cu precizie fragilitatea cu 90% sensibilitate și 85% specificitate pentru testele 6MWT în clinică. Cifrele au fost ușor mai mici acasă, la 83%, respectiv 60%. Se credea că acest lucru se datorează diferitelor stiluri de viață la domiciliu, care prezintă schimbări de la o zi la alta – și pentru că pacienții ar putea fi mai puțin susceptibili să rămână la o rutină riguroasă.

Cu toate acestea, ambele cifre au indicat faptul că iPhone și Apple Watch ar putea fi utilizate la pacienții care suferă de diferite boli cardiovasculare pentru a-și măsura de la distanță capacitatea funcțională, mai ales înainte și după procedurile cardiace.

Ce este o persoană fragilă din punct de vedere cardiac?

Autorii au explicat că o persoană este definită că fiind fragilă dacă călătorește mai puțin de 300 de metri în timpul unui test de 6 MW. Fragilitatea este un factor de risc cunoscut pentru rezultatele adverse la toate specialitățile chirurgicale, au spus ei.

În timp ce concluziile indică faptul că iPhone și Apple Watch pot fi utilizate pentru monitorizarea pasivă la distanță a capacității funcționale a pacienților care suferă de diverse probleme cardiace, autorii indică faptul că sunt necesare mai multe cercetări pentru a fixa clar niște concluzii.

Mai mulți pacienți ar trebui să fie înrolați în studii similare și sunt necesare grupuri de oameni mai diverse pentru a trage concluzii mai bune. Pacienții trebuie, de asemenea, urmăriți pentru o perioadă mai lungă de timp.