18 mai 2021 | 13:22

Furt de milioane de dolari în numele lui Elon Musk: cum funcționa înșelătoria cu criptomonede

ACTUALITATE
Furt de milioane de dolari în numele lui Elon Musk: cum funcționa înșelătoria cu criptomonede

Elon Musk e un nume des asociat cu piața criptomonedelor, prin prisma declarațiilor pe care le face pe subiect. Numai că unii și-au dat seama că se pot îmbogăți folosindu-se de faima lui.

Mai multe persoane care s-au dat drept Elon Musk au reușit să comită un furt de două milioane de dolari. Banii au fost sustrați de la investitori în criptomonede care au fost convinși că discută chiar cu șeful Tesla.

În realitate, însă, lucrurile stăteau cu totul altfel.

Furt în numele lui Elon Musk: înșelătorie cu criptomonede

Furtul a fost dezvăluit de oficialii FTC – Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite. Instituția arată că hoții s-au folosit de numele lui Elon Musk și au reușit să fure în ultimele şase luni cel puţin două milioane de dolari de la investitori prin înşelătorii cu criptomonede.

Schema nu era complicată, dar s-au găsit naivi care să cadă în plasă.

Furtul a avut loc în cadrul unei escrocherii în care escrocii pozează în celebrităţi sau personalităţi cunoscute în lumea criptomonedelor. Aceştia promit să ”multiplice” criptomonedele trimise de investitori, dar în schimb şi le însuşesc. Escrocheriile cu criptomonede s-au înmulţit începând din octombrie anul trecut, atingând în primul trimestru cel mai ridicat nivel consemnat vreodată, potrivit datelor publicate luni de FTC.

Perioada coincide cu creşterea puternică a preţului bitcoin şi al altor monede digitale populare.

Relația dintre Musk și Bitcoin, speculată

Musk, CEO-ul Tesla, este un mare susţinător al criptomonedelor, cel puțin aparent și în ocazii rare. Într-o declaraţie depusă la Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare, în februarie, Tesla a dezvăluit că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Numai că cei care vor să se îmbogățească peste noapte cad în plasa escrocilor.

Aproape 7.000 de persoane au raportat investiţii în criptomonede false, din octombrie până în martie, şi că au pierdut în total peste 80 de milioane de dolari, potrivit FTC. Acestea sunt de aproximativ 12 ori numărul de rapoarte şi cu aproape 1.000% mai multe pierderi raportate decât în ​​aceeaşi perioadă a unui an mai devreme, a spus agenţia.

Cifrele reale pot fi mult mai mari, deoarece datele reflectă doar escrocheriile raportate de consumatori.

Nu este prima dată când numele lui Musk este exploatat de escroci. În 2020, escrocii cripto au vizat Twitter şi au preluat conturi de profil înalt ale reţelei sociale, inclusiv cel al lui Elon Musk. După cum a raportat anterior CNBC, escrocii au câştigat cel puţin 121.000 de dolari în bitcoin din eforturile lor de hacking.