21 oct. 2021 | 08:17

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale trag un semnal de alarmă: de ce au românii o problemă

ACTUALITATE
Furnizorii de energie electrică și gaze naturale trag un semnal de alarmă: de ce au românii o problemă

Se discută deja de câteva luni de scumpirile pe care le vor suferi românii în această iarnă la energie, dar și de potențialele măsuri de compensare a acelor scumpiri din partea Guvernului. Există însă o problemă importantă.

Pe hârtie, Parlamentul României a făcut un efort pentru a adopta o schemă de sprijin a românilor afectați de scumpirile la energie. Aceasta intră în vigoare în luna noiembrie a acestui an și își face simțite efectele până în luna martie a anului viitor. Din păcate, în contextul lipsei de încredere în autoritățile române și a pasatului de responsabilitate dintre oficialii de la conducerea țării, furnizorii de energie au un stres important. Se gândesc, în mod autentic, la faptul că s-ar putea să rămână cu buza umflată, iar statul nu le va da banii înapoi pe reducerile acordate clienților.

Încă o potențială victimă a statului român, furnizorii de gaze naturale și energie electrică

Ca să-ți faci o idee despre modul în care autoritățile de la București și-au propus să ajute românii, mecanismul este simplu. Prețul final la electricitate se plafonează la un leu/kWh, în timp ce gazul rămâne la 37 bani/kWh. Ulterior, la energia electrică se va acorda suplimentar, direct pe factura la curent a români, o reducere de 29 de bani/kWh. La gaz, este planificată o reducere de 33% din prețul fără taxe al gazului. Marja de profit a furnizorului e plafonată la 5%.

În ceea ce privește transferul efectiv de finanțe din spatele acestor reduceri și plafonări, este important de reținut că furnizorii își asumă diferența dintre prețurile mari de achiziție și prețurile mici de vânzare, cel puțin pentru o perioadă limitată de timp. În teorie, acei bani li se vor întoarce de la bugetul de stat. În practică, nimeni nu mai are încredere în statul român, mai ales când analizezi modul în care a fost redactată legea din spatele acestei inițiative.

“Nu îmbrățișăm plafonarea. Înțelegem necesitatea unor măsuri urgente, pe o situație de criză. Nu este  situație normală dar să știți că nimeni (nicio altă țară europeană n.red.) nu a intervenit atât de abrupt și printr-un pachet atât de amestecat, aș spune. Se intervine în toate zonele”, a spus Dana Dărăban, director executiv al ACUE, la o conferință de profil. Ca referință, ACUE este Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități și reprezintă interesele tuturor marilor companii de distribuție și furnizare de energie din România.

“Noi, în ceea ce privește plafonarea, avem câteva probleme fundamentale. Modalitatea în care sunt scrise aceste articole ne indică faptul că valoarea reală a costurilor pe care furnizorii le vor înregistra nu este recunoscută. Modalitatea de decontare a costurilor pe care furnizorii le înregistrează, atât prin aplicarea plafonării cât și a compensării, este destul de greoaie, sunt acum trei instituții implicate. Modalitatea de plată nu este foarte clară, se menționează diferite forme de verificare, ce documente depunem și ce verifică aceste instituții – iar nu este clar.”, adaugă Dana Dărăban. Cu alte cuvinte, din nou, românii sunt sabotați de statul român și lipsa de abilitate a oficialilor de la București de a scrie o lege clară, care nu lasă loc de interpretări.

”Ce se întâmplă în situația în care noi oferim o compensare după cum înțelegem noi legea și ulterior o instituție ne spune că am oferit-o necuvenit? Noi clar vom da acești bani înapoi, dar cum îi recuperăm de la cel care a beneficiat? Sunt foarte multe neclarități. Nu știu de ce nu există o consultare a industriei, dar sperăm ca în Camera Deputaților să existe puțin mai multă bunăvoință în a ne asculta pentru că noi suntem de fapt și de drept cei care trebuie să implementeze tot ce este în lege.”, se întreabă pe bună dreptate oficialul ACUE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele