Fulgerele afectează viața pe Pământ, într-o manieră la care nu te-ai fi gândit niciodată
În 2021, cea mai mare provocare la nivel mondial o reprezintă, pe lângă pandemie, urgența climatică. Starea climei se degradează de la un an la altul, iar rezultatele pot fi iremediabile și catastrofale pe termen lung.
În acest context, oamenii de știință sunt foarte interesați de domeniul climatic și încearcă să afle cât mai multe lucruri despre atmosfera noastră, despre ecosisteme, fenomene naturale, pentru a identifica soluțiile salvatoare.
Acest efort al comunității științifice începe să dea roade și scoate la iveală și informații cel puțin interesante.
O astfel de informație este aceea că fulgerele ar putea juca un rol important în eliminarea poluanților din atmosferă.
Fulgerele generează substanțe care curăță aerul
Se pare că fulgerele pot falsifica o mulțime de substanțe chimice de curățare a aerului numite oxidanți. Cercetătorii știau și înainte că fulgerul produce oxid nitric, care poate duce la formarea de oxidanți, cum ar fi radicalii hidroxil. Dar nimeni nu văzuse înainte ca un fulger să creeze în mod direct mulți dintre acești oxidanți.
S-a întâmplat, însă, în lunile mai și iunie 2012, când un jet NASA a înregistrat o furtună. Probele de laborator și analiza a ceea ce a surprins dispozitivul NASA le-au permis oamenilor de știință să formuleze o concluzie importantă: fulgerele au un impact asupra atmosferei Pământului, pe care nu o putem neglija.
Experții sunt de părere că, la nivel global, fulgerele ar putea reprezenta de la 2 la 16 la sută din radicalul hidroxil atmosferic (OH).
Prin urmare, dacă te sperie foarte tare fulgerele, nu cunosc o soluție miraculoasă prin care să poți scăpa de această fobie, însă, te poți gândi la faptul că atmosfera devine mai curată și chiar dacă ești speriat, cel puțin respiri un aer mai proaspăt.
De asemenea, înțelegerea modului în care fulgerul afectează chimia atmosferică ar putea deveni mai importantă pe măsură ce schimbările climatice provoacă mai multe fulgere și intensificarea fenomenelor meteo extreme.