Folosirea telefonului îți distruge sănătatea: la ce să fii atent și cum previi boala

Folosirea telefonului îți distruge sănătatea: la ce să fii atent și cum previi boala

Dacă obișnuiești să folosești zilnic telefonul, perioade îndelungate de timp, poți ajunge să suferi de o afecțiune speficică suprasolicitării mâinilor. Te poți confrunta, apoi, cu dureri, amorțeli, senzație de lipsă de putere, dar și alte inconveniente. Iată despre ce e vorba și cum poți evita această afecțiune.

Dacă simți că te doare brațul, după ce ai folosit mult timp telefonul mobil, să știi că poți suferi de „sindromul tunelului cubital”, denumit popular „cotul telefonului mobil”.

Explicația științifică a acestui sindrom este simplă: După folosirea îndelungată a brațelor, se poate pune o tensiune serioasă pe nervul cubital. Acest stres poate întinde și constrânge nervul în timp ce îi limitează aportul de sânge, ceea ce generează dureri și disconfort.

Sindromul tunelului cubital reprezintă compresia nervului ulnar la nivelul canulului Guyon. Nervul ulnar este unul dintre cei 4 nervi ai mâinii. Originea acestui nerv este la nivelul plexului brahial, de unde are traiect pe partea internă a cotului și ajunge la nivelul degetului mic și inelar trecând prin tunelului Guyon.

Nervul ulnar poate fi afectat la nivelul mâinii (sindromul de tunel ulnar), cotului (sindrom de tunel cubital), dar și la nivel toracic (sindromul de outlet toracic).

Pacienții care suferă de acest sindrom resimt amorțeli ale mâinilor, dar și dureri. Lăsat netratat, poate duce la deteriorarea permanentă a nervilor și degradarea musculară.

Care e soluția?

„Mișcarea este viață”, spune chiropracticianul Rudy Gehrman, menționând că viețile noastre relativ imobile ne fac susceptibili de astfel de afecțiuni.

La fel ca în cazul oricărui tip de problemă de sănătate fizică, prevenirea este esențială, spune Gehrman, care este și CEO al Physio Logic, un centru de wellness fizic din New York. „Trebuie să fii foarte atent, pentru că nu este ușor să te vindeci”, avertizează el.

Trebuie să fii atent la toate situațiile în care cotul tău este hiperflexat sau odihnt într-o poziție mult timp

Medicul recomandă utilizarea dispozitivelor de tip hands-free, care îți permit să îți miști brațele, evitând astfel să rămâi „blocat” într-o anumită poziție o perioada îndelungată de timp. Totodată, și în timpul somnului îți poți răni nervul cubital. Ai grijă la poziția de somn, e contraindicat să dormi cu brațele flexate mult timp. Dacă nu îți poți controla poziția în somn, încearcă un aparat de cot.

Dacă lucrezi la birou, fă cât mai des posibil mișcări ale brațelor, evită să ramani mult timp într-o singură poziție, pentru a preveni această afecțiune. Dacă te doare cotul și brațul tău se simte slab, ar trebui să cauți ajutor profesional, spune expertul, fiindcă problemele de sănătate se pot agrava.

În mod normal, o schema medicamentoasă de tratament se bazează pe antiinflamatoare, sau imobilizare nocturnă în extensie a cotului (la 45 grade). În cazuri extreme, se poate ajunge la o intervenție chirurgicală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: