30 dec. 2021 | 14:25

Flota celor de la Waymo urmează să se mărească: ce modele vor introduce

ACTUALITATE
Flota celor de la Waymo urmează să se mărească: ce modele vor introduce

Vehiculele electrice autonome au fost concepute ținând cont de confortul călătorilor.

În viitor, flota de robotaxi-uri Waymo din SUA va include vehicule electrice construite special  de către producătorul chinez Geely. Compania Alphabet a făcut echipă cu Geely pentru a crea o versiune a vehiculului său complet electric Zeekr, lansat recent, care este construită la comandă pentru transportul autonom. Waymo a detaliat și a arătat randări ale EV-ului modificat, care a fost proiectat în Suedia, într-o postare pe blog.

Zeekr, cel mai nou concurent Tesla, este ansamblat în orașul Ningbo din China. Primul model al acestei noi mărci, Zeelr 001, este în faza de producție urmând ca livrarea să înceapă până la finalul anului. Planul companiei este ca până în 2025 să ajungă să vândă 650.000 de mașini pe an.

Ca și alți constructori de automobile și aceștia caută să securizeze cât mai multe microcipuri, componente indispensabile construcției de automobile, pentru a crește capacitate de producție la maxim. De altfel, compania a comunicat faptul că a fost atins pragul sold-out pentru anul în curs.

Cum arată noua mașină

Nu are volan sau pedale, așa cum probabil te-ai aștepta până acum de la un vehicul pur autonom – unde ar fi cockpitul tradițional este o tabletă care servește cel mai probabil ca sistem de navigație și infotainment. Waymo a spus că a modificat vehiculul și i-a oferit o podea plată pentru o intrare mai accesibilă, spațiu generos pentru cap și picioare, scaune rabatabile și încărcătoare de jur împrejur. Compania va încorpora apoi tehnologia Driver, care include componentele software și hardware precum camere și senzori, în vehicule.

Flota actuală a Waymo este formată în mare parte din hibrizi Jaguar I-Paces și Chrysler Pacifica, de asemenea modificați cu tehnologia sa. Compania nu a menționat nici când pasagerii vor putea circula cu vehiculele Geely, doar că acestea vor fi adăugate la flota sa din SUA în următorii ani.