12 sept. 2021 | 07:31

Fenomenul uluitor care se petrece în Alpii francezi. Cu siguranță, ai vrea să îl vezi

ACTUALITATE
Fenomenul uluitor care se petrece în Alpii francezi. Cu siguranță, ai vrea să îl vezi

Primăvara târziu, de pe un deal liniștit din Alpii francezi, poți să vezi cel mai șocant spectacol. Fenomenul pare să fie desprins dintr-o poveste științifico-fantastică.

Se pare că, la începutul verii, dacă urci foarte mult pe Alpii francezi vei avea parte de un peisaj uluitor. Din cauza altitudinii, pe alocuri, se pot găsi pete de zăpadă rămase din iarnă, care nu au apucat să se topească. Partea ciudată este că aceste pete nu sunt albe, așa cum ne-am putea aștepta. Ele sunt roșii ca sângele. Calcarul cenușiu și aglomerările de vegetație completate de petele roșii de zăpadă dau un peisaj foarte straniu locului.

Cum se numește fenomenul?

Fenomenul specific este cunoscut sub numele de zăpadă de sânge. El apare ca urmare a unui mecanism de apărare produs de algele microscopice. Ele cresc de obicei în zăpada alpină. În mod normal, aceste microalge au o culoare verde, deoarece conțin clorofilă. Ele fac parte din familia de pigmenți produși de majoritatea plantelor pentru a le ajuta să absoarbă din lumina soarelui.

Aici apare și fenomenul staniu, deoarece, atunci când algele de zăpadă cresc prolific și sunt expuse la radiații solare puternice, ele produc molecule de pigment de culoare roșie. Acesta poartă numele de carotenoide. Ele au rolul de a acționa ca un paravan solar pentru a-și proteja clorofila.

Deși algele de zăpadă roșie sunt un fenomen cunoscut de foarte mult timp, oamenii de știin’ă îl tratează ca pe un mister. Ciudatul peisaj apare pentru prima dată descris într-o publicație din 1819. Ea se referea la expediția din Arctica care a avut loc în 1818.

Acum doi ani, cercetătorii botanici din cadrul Universității Charles din Praga au identificat un gen complet nou de microalge.  Au numit-o ”Sanguina”, ca referință la culoare roșie pe care o produc. Ei au găsit acest gen de alge în Europa, America de Nord, America de Sud și în regiunile polare.