01 mart. 2021 | 13:58

Fenomenul extraordinar care nu s-a mai întâmplat de 1.000 de ani. Mare atenție, e vizată toată planeta

CHESTII
Fenomenul extraordinar care nu s-a mai întâmplat de 1.000 de ani. Mare atenție, e vizată toată planeta

Oamenii de știință trag un puternic semnal de alarmă. Se pare că suntem în fața unui fenomen uimitor, dar foarte periculos.

Este vorba despre circulația Oceanului Atlantic care stă la baza curentului Golfului, sistemul meteo care aduce vremea caldă și blândă în Europa. Acesta se află acum, spun experții, la cel mai slab nivel din ultimul mileniu.

Oamenii de știință sunt de părere că degradarea climei ar putea fi cauza probabilă pentru care se întâmplă acest lucru.

Experții atrag atenția că fenomenul, cunoscut drept AMOC, ar putea să își continue scăderea, dacă încălzirea globală se va menține la parametrii ridicați, lucru ce va destabiliza irevocabil sistemul.

Oamenii de știință estimează că intensitatea AMOC va slăbi și mai mult dacă încălzirea globală continuă și s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% până la sfârșitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un punct critic în care sistemul devine ireversibil de instabil. Un Curent al Golfului mai puțin intens ar ridica nivelul mării pe coasta SUA de la Atlantic, cu consecințe potențial dezastruoase.

Se pare că fenomenul ar putea provoca mai multe furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense și o creștere a numărului de valuri de caniculă și a perioadelor de secetă în general în Europa.

Vom vedea o creștere a numărului de furtuni și a valurilor de caniculă în Europa

Oamenii de știință privesc cu îngrijorare viitorul apropiat.

„În 20 – 30 de ani este posibilă o încetinire și mai mare, iar asta inevitabil va influența vremea, așa că vom vedea o creștere a numărului de furtuni și a valurilor de caniculă în Europa, și o creștere a nivelului mării de pe coasta de est a SUA”, a declarat Ștefan Rahmstorf, coautor al studiului publicat joi în revista Nature Geoscience, pentru The Guardian.

Riscăm să declanșăm (un punct critic) în acest secol, iar circulația va descrește în următorul secol. Este foarte puțin probabil că l-am declanșat deja, însă dacă nu oprim încălzirea globală, este din ce în ce mai probabil că îl vom declanșa. Consecințele acestui lucru sunt atât de mari că chiar și 10% șanse de a provoca un colaps ar fi un risc inacceptabil, este de părere expertul.

Totodată, SUA riscă să fie lovită de uragane mai puternice, atrage atenția Karsten Haustein, din partea Centrului pentru Servicii Climatologice din Germania, care nu a luat parte la studiu.

Efectele AMOC ar putea fi mult mai profunde

Pe lângă vremea extremă din Europa și de pe coasta de est a SUA, slăbirea AMOC ar putea avea consecințe serioase pentru ecosistemele marine din Atlantic, afectând peștii și alte tipuri de viață oceanică.

„AMOC are o influență profundă asupra climei globale, în mod special în America de Nord și Europa, așa că aceste dovezi ale unei continue slăbiri a circulației reprezintă noi indicii esențiale pentru interpretarea viitoarelor estimări privind clima regională și globală”, e de părere Andrew Meijers, liderul științific adjunct care studiază oceanele polare în cadrul institutului britanic de cercetare a Antarcticii, și care nu a fost implicat în acest studiu.