Fenomen astronomic incredibil. Și românii îl pot observa acum. Ce trebuie să faci pentru a nu rata momentul

Fenomen astronomic incredibil. Și românii îl pot observa acum. Ce trebuie să faci pentru a nu rata momentul

În noaptea de 12 spre 13 august, vom avea ocazia de a vedea pe cer mai multe stele căzătoare. La acel moment, explică cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, se produce maximul curentului de meteori Perseide. Iată ceea ce trebuie să faci pentru a observa și tu fenomenul.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroit, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.

Cum poți observa fenomenul?

Ei bine, nu este complicat, dar trebuie să ții cont de câteva detalii, care te vor ajuta să ai o experiență vizuală unică, de înaltă calitate și foarte interesantă.

Important de menționat este că nu ai nevoie de un instrument astronomic. Îți trebuie ceva pe care să stai întins, un sac de dormit sau un șezlong.

Îți mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să privești cerul măcar o oră. Cu cât observi mai mult cu atât vezi mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire.

Mai mult decât atât, dacă îți dorești ca observațiile tale fie utile oamenilor de știință este nevoie ca la fiecare meteor observat să fie notat: ora, minutul secunda când a apărut; locul de unde a venit (constelația); strălucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. În acest caz, cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu recomană să iei legătura cu Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM).

La fel de important este și locul în care te aflii. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observa din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: