„Fake News-ul nostru, cel de toate zilele”: ce știri false au circulat online, în România, în 2021
Fake News-urile sau știrile false (mincinoase) fac parte, din păcate, din existența noastră, aferentă anului pe care îl trăim. Iar dacă înainte fenomenul era răspândit moderat, acum putem să vorbim despre o situație cu adevărat gravă, oamenii rareori reușind să distingă adevărul de minciună.
În mod evident, există două tipuri de Fake News, ambele la fel de nocive. Dacă, în anumite cazuri izolate, anumite știri false sunt răspândite din neștiință sau ignoranță, de cele mai multe ori acestea au caracter intenționat și malițios, având în spate planuri extrem de bine elaborate. Să ne amintim de celebrele rețele „rusești” de propagandă, cele care nu s-au limitat doar la răspândirea Fake News-urilor în Rusia, ci și-au dezvoltat aria de activitate și în alte țări, printre care și România.
Autoritățile române, victimele Fake News-ului grosolan
În ultima perioadă, cu precădere de la începutul pandemiei, autoritățile din țara noastră au fost supuse unei avalanșe de Fake News-uri, ținta finală fiind decredibilizarea acestora în fața cetățenilor. De departe, cel mai „trollat” oficial a fost Raed Arafat, declarațiile acestuia fiind, adesea, scoase din context în mod intenționat.
Medicamentele „minune”: isterie și minciună
În ciuda faptului că o bună parte a populației nu crede în vaccin, atunci când vine vorba despre medicamente minune, neomologate de niciun for superior, situația se schimbă la 180 de grade. În anul 2021 am fost martorii unui lung șir de știri mincinoase care elogiau așa-zisele efecte minune ale unor medicamente ca Favipiravir, Ivermectină sau Arbidol.
Uniunea Europeană, ținta știrilor false
Poate fake news-ul favorit al multor dintre „răspândaci” este cel care are ca scop transformarea Uniunii Europene în „lupul cel rău”. Au existat, în acest an, mai multe astfel de tentative, cele mai multe dintre ele prinzând de minune la acel segment de populație încă nostalgic după comunism.
„Vom rămâne pe intuneric”
Iată un Fake News care s-a întins mai ceva ca holera. La un moment dat, aproape toate publicațiile (mai serioase sau mai puțin serioase) au preluat această știre care prevestea că vom avea parte de o pană de curent de proporții, care va schimba cursul evenimentelor.
Spitalul modular de la Piatra Neamț n-a fost gol
Totul a început de la o filmare publicată de o femeie pe o rețea de socializare, ce a devenit rapid virală. În respectivele imagini, se insinua că spitalul modular de la Piatra Neamț ar fi gol. În mod evident, vorbim despre o minciună, astfel că femeia s-a ales cu dosar penal, din motive lesne de înțeles.