03 nov. 2021 | 07:28

Facturile la energie electrică și gaze, prea mari: statul român îți mai întinde o mână de ajutor

ACTUALITATE
Facturile la energie electrică și gaze, prea mari: statul român îți mai întinde o mână de ajutor

Se anunță o iarnă foarte grea pentru un număr record de români, din cauza facturilor la energie electrică și gaze naturale. Deși există deja o serie de mecanisme pentru a ușura povara cheltuielilor energetice, tocmai a fost mai fost implementat un sistem.

Din acest moment, toți clienții casnici care se regăsesc în categoria consumatorilor vulnerabili de energie au posibilitatea să solicite suspendarea obligațiilor de plată pentru o perioadă maximă de șase luni. Asta înseamnă că, dacă ai ajuns în situația de a nu-ți mai putea plăti gazul sau curentul și ești optimist că situația ta financiară va fi un pic mai roz la primăvară, poți opta pentru achitarea restanțelor la momentul respectiv. Legea se aplică deja.

Românii nu mai rămân fără gaz sau curent

Românii care nu-și pot plăti facturile la energie au câștigat posibilitatea de a amâna scadența acelor facturi cu până la șase luni, conform unei legi apărute de câteva zile în Monitorul Oficial care își face deja resimțită efectele. Este vorba de Legea 259/2021 ce include mențiunea că orice consumator vulnerabil poate suspenda, la cerere, plata facturilor la electricitate și gaze pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

„Pe perioada de aplicare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 (…), la cererea debitorului, client final din categoria consumatorilor vulnerabili (…), se suspendă obligația de plată a facturilor la energie electrică și gaze naturale, pentru o perioadă cuprinsă între minimum o lună și maximum șase luni, fără costuri suplimentare pentru acesta”, scrie, de fapt, în Legea 259/2021, conform Avocatnet.

În ceea ce privește definiția consumatorului vulnerabil, inclusă în Legea 226/2021, aceasta face referire la o persoană singură sau parte dintr-o familie care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită o serie de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare, pentru a-și asigura cele puțin nevoie energetice minimale. În privința veniturilor, discutăm de 1386 lei/persoană în cazul familiei sau 2.053 lei pe persoană singură.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele