Facturile explodează, în timp ce Guvernul închide ochii la solicitările furnizorilor

Facturile explodează, în timp ce Guvernul închide ochii la solicitările furnizorilor

Premierul Florin Cîțu a transmis că refuză să elimine TVA de pe facturile de energie electrică. Această declarație vine în contextul în care furnizorii au înaintat Guvernului o serie de solicitări.

Furnizorii de energie electrică din România susțin că facturile s-au scumpit, dar nu își asumă aceste creșteri de prețuri.

„Asistăm, în această perioadă, la o creştere importantă de preţuri, atât pe piaţa europeană, cât şi pe cea naţională. Pe lângă creşterea cererii de energie (electrică şi gaze naturale), determinată de reluarea activităţii economice la niveluri similare celor dinainte de perioada pandemică (situaţie care a dus creşterea economică în Uniunea Europeană, la fel ca şi în România), a intervenit şi majorarea preţurilor la care se tranzacţionează certificatele de emisii (chiar la peste 57 euro) ca urmare a angajamentelor statelor membre UE de a face tranziţia către surse nepoluante şi sustenabile de energie, ceea ce a condus la o creştere importantă a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale.

Furnizorii nu sunt cauza creşterilor de preţuri, ci, dimpotrivă, ei sunt cei mai expuşi, fiind ultima verigă în faţa consumatorului. Furnizorii sunt şi cei ce încearcă să vină în sprijinul clienţilor, pentru a-i proteja cât mai mult posibil în faţa creşterilor de preţuri de pe piaţa angro de energie”, au transmis furnizorii.

Din punctul lor de vedere, este nevoie de implicarea Guvernului pentru ca aceste costuri să fie ținute sub control. Astfel, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, dar și ANRE, precum și altor autorități responsabile, furnizorii de energie de la noi din țară solicită eliminarea TVA și a accizelor de pe facturi, dar și investiții în domeniu. Astfel, spun furnizorii, prețurile suportate de români pe facturile de energie, vor scădea.

Guvernul se opune solicitărilor furnizorilor de energie

Premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj ferm pe această temă. Oficialul refuză să elimine TVA din energie electrică, spunând că această schimbare fiscală ar reprezenta o măsură permanentă la o problemă temporară.

„Am venit cu soluția de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil, în loc de octombrie 2022 să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Avem o soluție de a compensa o parte din factură pentru lunile de iarnă de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili.

Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că după aceea este foarte greu să revenim asupra lui și implicațiile sunt total diferite. Dar vom susține în această iarnă consumatorii vulnerabili și o mare parte a populației va trece peste această iarnă fără să aibă un impact din creșterea prețurilor”, a spus Florin Cîțu sâmbătă, la Botoșani.