17 sept. 2021 | 13:58

Faci parte din grupuri pe Facebook? Noile reguli sunt foarte dure, ai mare grijă

ACTUALITATE
Faci parte din grupuri pe Facebook? Noile reguli sunt foarte dure, ai mare grijă

Facebook își va înăspri politicile pe care le aplică grupurilor formate în cadrul platformei sale.

Cea mai populară platformă de socializare din lume va aplica o atitudine mai dură pentru a închide grupuri coordonate de conturi de utilizatori reali care se angajează în anumite activități dăunătoare.

Se pare că noua politică a celor de la Facebook implică tactica echipelor sale de securitate pentru oprirea reţelelor angajate în operaţiuni de influenţă, care utilizează conturi false pentru a manipula dezbaterile publice, cum ar fi fermele de troli din Rusia.

Ce are de gând să facă gigantul social-media

Practic, echipele de securitate ale Facebook ar putea identifica mişcările de bază care conduc un astfel de comportament şi pot întreprinde acţiuni mai cuprinzătoare decât compania care elimină postările sau conturile individuale.

Institutul de cercetare a criminalității și securității de la Universitatea Cardiff a descoperit că 32 de site-uri media importante din 16 țări au fost vizate de atacurilor trollilor pro-Kremlin. Printre acestea, amintim de publicații importante precum Mail Online, Express și Times.

Cecertătorii susțin că trolli pro-Kremlin acționează de mai mulți ani, însă, de curând, au abordat și tema retragerii Statelor Unite ale Americii şi a Marii Britanii din Afganistan.

Circa 250 de relatări au fost descoperite ca având opinii provocatoare pro-Kremlin sau anti-Occident în comentarii la subiecte relevante pentru Rusia, cum ar fi tensiunile din Crimeea, de la începutul cercetării, în aprilie.

„Acest raport evidenţiază ameninţarea la adresa democraţiei noastre din partea dezinformării pe internet susţinută de statul rus. Marea Britanie colaborează strâns cu aliaţii săi internaţionali pentru a contracara trolii Kremlinului care răspândesc minciuni”, a spus ministrul britanic de Externe, Dominic Raab.

Comentariile trollilor pro-Kremlin pot fi ușor identificare, spun cercetătorii. De exemplu, ele exprimă mesaje clare de susținere a Rusiei, în detrimentul Occidentului. Mai mult decât atât, au un puternic caracter de a influența cititorul, de a-l convinge de un anumit aspect, de a-l dezinforma și manipula conform intențiilor directivelor pe care trollii le urmează.