Facebook te va urmări la orice pas: ce este proiectul „Ego4D” și cum te va afecta

Facebook te va urmări la orice pas: ce este proiectul „Ego4D” și cum te va afecta

Facebook îți urmărește deja fiecare mișcare, însă are un proiect care merge mai departe de atât.

Mark Zuckerberg își imaginează un viitor în care ochelarii smart dezvoltați de Facebook „devin la fel de utili în viața cotidiană precum telefoanele smart”, conform Hotnews. Astfel, pentru a face îndeplini visul CEO-ului Facebook, compania tech va trebui să dezvolte întâi un software AI puternic care să poată „citi” și răspunde la lumea din jurul celui care poartă ochelarii.

Facebook dezvoltă un algoritm AI care acționează ca un om

Așadar, un sistem AI poate fi antrenat să vadă și audă lumea în același mod ca oamenii. El trebuie să experimenteze mediul înconjurător la fel ca noi: dintr-o perspectivă la persoana întâi.

„Tehnologiile AI din următoarea generație vor trebui să învețe din înregistrări video care arată lumea din centrul acțiunii”, explică o postare recentă de pe blogul oficial al Facebook, citat de Hotnews.

Facebook vine cu o soluție. Un nou proiect numit „Ego4D” care își propune să „strângă date de la 13 universități și laboratoare din nouă țări, acestea colectând deja peste 2.200 de ore de înregistrări video la persoana întâi de la peste șapte sute de participanți care își văd de viața de zi cu zi”.

Gigantul tech spune că aceste date vor fi disponibile la liber pentru comunitatea științifică, dar obiectivul „Ego4D” este clar: să creeze un tip de AI care poate fi instalat pe mai multe dispozitive la care Facebook lucrează în prezent.

Compania lui Mark Zuckerberg a creat și o divizie proprie, numită Reality Labs, care face cercetări și dezvoltă tehnologii VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată).

Compania tech produce deja casca VR extrem de populară Oculus Quest 2 și are planuri de a face tranziția dinspre tehnologiile VR la cele AR în anii următori.

Mark Zuckerberg a anunțat deja că Facebook va deveni un „metavers” în care dorește să îi atragă pe toți utilizatorii săi.

Citește și: