Facebook vrea să vadă ce-i în interiorul corpului tău. Și asta nu-i o glumă

Facebook vrea să vadă ce-i în interiorul corpului tău. Și asta nu-i o glumă

Facebook a anunțat că echipa sa de cercetare AI lucrează cu radiologii de la NYU Langone Health pentru a crea un sistem AI care poate face mai performante echipamentele de RMN. O lucrare scrisă de echipa care descrie noua tehnologie urmează să fie publicată în American Journal of Roentgenology.

Scanările RMN sunt instrumente excelente pentru medici, permițând un aspect neinvaziv în interiorul corpului unui pacient. Dar durează mult timp – de obicei o oră sau mai mult. Această perioadă de timp poate fi dificilă pentru pacienții care suferă de durere și li se cere să stea nemișcați pentru întreaga scanare.

Scanările RMN sunt, de asemenea, neplăcute, deoarece implică să stai întins, într-un tub închis, cu un zgomot puternic pe fundal. În acest nou efort, cercetătorii au folosit inteligența artificială pentru a accelera procesul, susține Facebook, de până la patru ori.

Rezultate mai rapide decât un RMN clasic

Noul sistem, numit fastMRI, funcționează în același mod ca și alte sisteme AI. Sistemul este mai întâi instruit pe sute sau mii de scanări RMN ale părților corpului uman, pentru a-l învăța cum arată un film RMN. Apoi, este utilizat cu software-ul de scanare în aparatul RMN, pentru a construi un film RMN: în esență, completarea informațiilor pe care sistemul le prezice vor fi, în cele din urmă, în imagine.

Echipa de cercetare a testat sistemul prin faptul că radiologii compară filmele de la genunchi, spre exemplu, din scanările RMN tradiționale cu cele care au fost accelerate folosind tehnologia FastMRI.

Facebook susține că radiologii nu au putut distinge imaginile obișnuite de cele care au fost create folosind noua tehnologie, determinându-le să descrie ieșirea ca fiind interschimbabilă. De asemenea, aceștia susțin că noua tehnologie a permis crearea de filme RMN într-un timp cu 75% mai puțin, mai exact în aproximativ 15 minute.

Cercetătorii lucrează la FastMRI de doi ani și sunt acum pregătiți pentru alte grupuri, pentru a-l testa în pregătire, cu scopul utilizării comerciale. Și pentru că această tehnologie funcționează cu aparatele RMN existente și este open source, ei se așteaptă ca radiologii s-o folosească în termen de doi ani.

Citește și:
Etichete: