28 mai 2021 | 13:15

Facebook, după cum bate vântul: cum se comportă acum dacă cineva susține că ”virusul a fost creat în laborator”

ACTUALITATE
Facebook, după cum bate vântul: cum se comportă acum dacă cineva susține că ”virusul a fost creat în laborator”

Rețeaua de socializare Facebook a fost acuzată că nu prea a făcut mare lucru pentru a stopa dezinformarea și manipularea de pe platformă. Acum, caută să nu mai deranjeze pe nimeni.

Facebook începuse, la un moment dat, o ofensivă împotriva postărilor în care se menționa că virusul a fost creat într-un laborator și, mergând mai departe pe linia conspirației, cineva a avut interesul să-l răspândească în lume. Existau multe persoane care credeau asta și, probabil, așa se întâmplă și acum.

Doar că nu erau informații ce puteau fi dovedite, iar rețeaua de socializare a mers pe mâna medicilor avizați în domeniu și a OMS.

Acum, după ce teoria potrivit căreia virusul ar fi putut fi scăpat din laborator nu mai sună chiar a conspirație, Facebook și-a modificat politica legată de regulile privind dezinformarea. Cu alte cuvinte, cine afirmă acum că virusul a fost scăpat din laborator sau că a fost creat de un Guvern nu mai riscă eliminarea postării și nici suspendarea contului, ca ultimă măsură.

Facebook schimbă regulile

E de remarcat faptul că decizia Facebook vine la scurt timp după ce însuși președintele Joe Biden a cerut o investigație legată de originea acestui virus și, pe cale de consecință, a pandemiei. Ancheta ar urma să arate dacă virusul a luat naștere în urma contactului unui om cu un animal infectat sau e rezultatul unui accident de laborator.

Această ultimă teorie nu prea mai sună a conspirație.

Recent, mai mulți oficiali americani au declarat că înclină să creadă acest lucru, mai ales că argumentele în favoarea teoriei nu sunt deloc de ignorat.

„Lista persoanelor care susțin teza despre o origine animală a virusului nu s-a schimbat. Dar cea a persoanelor care sugerează că (virusul) ar fi putut ieși dintr-un laborator a continuat să crească. În urmă cu un an, susținerea tezei cu originea animală a virusului avea mult sens, deoarece era scenariul cel mai probabil, dar „gazda intermediară”, adică animalul de la care virusul a fost transmis oamenilor, nu a fost încă descoperită”, a rezumat Scott, luni, la CNBC Gottlieb, un respectat fost șef al Agenției pentru Medicamente din Statele Unite (FDA).

Un raport al WSJ, care ar fi bazat pe informații nepublicate de serviciile secrete americane, arată că unul dintre cele mai convingătoare detalii ține de internarea a trei cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan, în noiembrie 2019, cu „simptome compatibile atât cu cele ale Covid-19, cât și cu cele ale unei infecții cu gripa sezonieră”.

Veștile oficiale de la Beijing veneau abia la sfârșit de decembrie, ceea ce ridică multe semne de întrebare. E clar că autoritățile chineze au încercat să mușamalizeze totul, în speranța că lucrurile nu vor degenera.

Din nefericire, nu a fost deloc așa.