03 nov. 2021 | 07:04

Facebook a destructurat o rețea uriașă de conturi false: la vârful ei se afla un Guvern

ACTUALITATE
Facebook a destructurat o rețea uriașă de conturi false: la vârful ei se afla un Guvern

Facebook tocmai a descoperit și a eliminat o fabrică de troli controlată de Guvernul din Nicaragua.

Rețeaua era atât de bine organizată și structurată, încât se întindea pe Facebook, Instagram, TikTok, Twitter și YouTube.

Facebook a distribuit detalii despre rețea în raportul său lunar privind comportamentul coordonat neautentic pe platformă.

Rețeaua era extrem de puternică

„Fabrica de troli” funcționa din aprilie 2018, au transmis reprezentanții celei mai puternice rețele sociale din lume. A luat naștere în momentul în care reprimarea manifestațiilor care cer demisia președintelui Daniel Ortega a făcut cel puțin 300 de morți.

Se pare că „fabrica de troli” era condusă în principal de angajați ai Institutului de Poștă și Telecomunicații din Nicaragua (Telcor), care lucrau din sediul sediului companiei publice din Managua.

Pe lângă sutele de conturi false de pe platforma sa, ferma de troli a operat și o „rețea complexă de mărci media” pe Blogspot, WordPress și Telegram, a spus Facebook într-un comunicat.

Facebook a transmis, cu exactitate, care era numărul de conturi false descoperite. Proporțiile rețelei, văzute prin prisma cifrelor publicate de Facebook, sunt demne de cele mai profunde sentimente de îngrijorare cu privire la fenomenele de fake news, dezinformare și manipularea opiniei publice. Practic, 937 de conturi de Facebook, 363 de conturi de Instagram, 140 de pagini de Facebook și 24 de grupuri de social media au fost șterse în octombrie.

„A fost într-adevăr o operațiune guvernamentală (nicaraguană). Fabrica de troli era alcătuită din mai multe grupuri care erau administrate de mai multe entități guvernamentale”, a declarat pentru AFP ofițerul de securitate globală al lui Meta împotriva influenței operațiunilor, Ben Nimmo.

În principal, rețeaua avea un obiectiv bine stabilit, de la care membrii fideli ai acesteia nu se abăteau niciodată și lucrau neîncetat pentru atingerea țintei principale. Se pare că „scopul a fost acela de a inunda conversațiile online din Nicaragua cu mesaje favorabile guvernului și împotriva opoziției”, a spus Nimmo.