Experimentul care îți arată cât de departe a mers știința: de ce au transformat cercetătorii melcii în mini-cyborgi
Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au adoptat o abordare neobișnuită a conservării faunei sălbatice: transformarea unor animale în cyborgi, pentru a le putea urmări și a studia modul în care supraviețuiesc.
În anii 1970, oamenii de știință au creat un melc în laborator, numit “melcul de lup roz”, în Insulele din Polinezia Franceză. Ceea ce a urmat a fost o baie de sânge, potrivit unui comunicat de presă privind noua cercetare, deoarece melcul de laborator a eradicat aproape toate speciile de melci nativi din zonă.
A fost o pierdere devastatoare a biodiversității, dar cinci specii au reușit să supraviețuiască, inclusiv Partula hyaline. Acum, datorită unui nou studiu pe melci, care a fost publicat recent în revista Communications Biology, cercetătorii au aflat în cele din urmă cum au reușit să supraviețuiască acele specii de melci.
Melcii cyborgi ar putea ajuta la conservarea speciilor
Ambele specii de melci – P. hyaline și melcul de lup roz care îl vânează pe primul – sunt nocturne. Studiul a arătat, însă, că melcul de lup roz este mai vulnerabil la lumina soarelui decât P. hyaline, permițându-i acestuia din urmă să stea lângă marginile pădurii în timpul zilei, în timp ce prădătorul său trebuie să se retragă în umbră.
Pentru a descoperi toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Michigan au lipit un mic computer numit Michigan Micro Mote (M3) de cochilia melcului de lup roz și au folosit datele culese ca estimare pentru a afla cât de mult soare ar putea suporta melcii. Deoarece specia de melci P. hyaline este protejată, oamenii de știință nu ar putea fi la fel de practici. În schimb, au lipit computerul de frunzele de care melcii se agață în timpul zilei.
„Am reușit să obținem date pe care nimeni nu le-a putut obține”, a declarat într-un comunicat de presă David Blaauw, inginer electrician și informatician din Michigan. „Și asta pentru că am avut un mic sistem de calcul suficient de mic pentru a fi lipit de un melc”.
În viitor, oamenii de știință speră că M3 ar putea ajuta cu alte proiecte de conservare a speciilor. Ceea ce înseamnă că mai multe animale-cyborgi ar putea fi printre noi în curând.