04 aug. 2021 | 14:15

De ce a rămas Europa în urmă în cursa 5G: posibile explicații

ACTUALITATE
De ce a rămas Europa în urmă în cursa 5G: posibile explicații

Europa dă semne că gâfâie mult în spatele altor actori din cursa 5G. Ericsson atrage atenția că acest decalaj va fi greu de recuperat.

Ericsson, companie care livrează inclusiv echipamente pentru infrastructura 5G, atrage atenția că Europa a rămas în urmă la acest capitol. Pentru ca decalajul să poată fi recuperat, dacă se mai poate acest lucru, e nevoie inclusiv de sprijin din partea Guvernelor.

Furnizorii europeni au nevoie de condiții egale cu ai celorlalți competitori în cursa pentru oportunitățile de venit generate de tehnologia 5G, arată Ericsson.

Europa, în ultimul vagon în trenul 5G

„În contextul în care societățile se adaptează la schimbările curente, mulți dintre oficialii europeni încep să se întrebe ce urmează și să se gândească la următorii pași pe care îi au de făcut. La rândul nostru, ne îndreptăm atenția spre modul în care conectivitatea și spectrul mid-band vor contribui la succesul dezvoltării rețelelor 5G, iar Europa încă are foarte multe șanse să devină unul dintre liderii în domeniul inovației, doar că trebuie să acționeze repede” – Ericsson.

Redresarea după pandemie va fi posibilă doar prin mijloace digitale, iar acest lucru nu poate fi contestat de nimeni. Europa va putea avea parte de aceste oportunități odată ce va dezvolta noi servicii 5G pentru consumatori, în primul rând prin intermediul accesului wireless fix (fixed wireless access – FWA), precum și prin digitalizarea industriilor.

Companiile europene dețin o expertiză unică pe piață în multe segmente industriale, de la retail la turism, de la automotive la agricultură, iar inovațiile susținute de tehnologia 5G pot sprijini activitatea furnizorilor europeni de servicii de comunicații și continuitatea lanțurilor de aprovizionare, fapt care la rândul rău poate plasa Europa printre liderii pe segmentul 5G.

Ce se întâmplă acum pe piață

Marii furnizori de servicii de comunicații din Europa, precum Vodafone și Deutsche Telekom au semnalat la nivelul pieței și al industriei faptul că intenționează să își intensifice investițiile în tehnologia 5G în următorii ani.

În plus, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că cercetările în domeniul tehnologiei 5G au luat naștere în Europa. Proiecte de cercetare precum METIS 2020, finanțate de Uniunea Europeană au adus contribuții semnificative în dezvoltarea inovațiilor și, de asemenea, țări precum Elveția și Polonia care au adoptat de timpuriu tehnologia 5G au demonstrat faptul că oportunitățile există, insistă Ericsson.

Pentru a putea exploata acest potențial, însă, e necesar ca Europa să construiască o infrastrură 5G solidă și să țină cont de modelele de bune-practici ale partenerilor săi nord-americani și a celor din nord-estul Asiei, mai ales în ceea ce privește investițiile în rețele calculate per capita, încercând în același timp să înlăture barierele în implementarea rețelelor 5G în spectrul de mid-band.