Sute de milioane de conexiuni 5G: de ce e considerată tehnologia viitorului
În ciuda teoriilor conspirației care se învârt în jurul subiectului, 5G e considerată tehnologia viitorului. Ericsson consideră că numărul conexiunilor va fi de ordinul sutelor de milioane.
Ericsson, un jucător important în domeniul echipamentelor 5G, e de părere că numărul conexiunilor 5G va ajunge la 580 de milioane la sfârșitul acestui an. Suedezii arată că saltul e unul extrem de mare, în condițiile în care, anul trecut, numărul era de 220 milioane. Iar direcția va fi păstrată în următorii ani: în 2026 se va trece de pragul de 3,5 miliarde, arată compania suedeză.
China, cu un pas înainte când vine vorba de 5G
Asia de Nord-Est, incluzând aici China, are acum cea mai mare rată de penetrare a conexiunilor 5G, urmată de America de Nord.
Însă în 2026 situaţia se va inversa şi America de Nord ar urma să aibă cea mai mare rată de penetrare a conexiunilor 5G din toate regiunile globului, cu aproximativ 84% din totalul conexiunilor, susţine Ericsson.
În ţările din Golful Persic, aproximativ 73% din conexiunile mobile vor fi de tip 5G în 2026 şi aproximativ 69% în Europa Occidentală.
Faptul că China a pus rapid la dispoziţie spectru de frecvenţe a permis o dezvoltare rapidă a telefoniei 5G în China, atât anul trecut cât şi în acest an, dar celelalte regiuni ale globului recuperează decalajul, susţine directorul diviziei de reţele de la Ericsson, Fredrik Jejdling.
La finele lui 2020, la nivel mondial erau şase miliarde de smartphone-uri conectate, iar Ericsson prognozează că în 2026 acest indicator va ajunge la 7,7 miliarde, urmând să fie responsabile pentru aproximativ 88% din totalul conexiunilor de telefonie mobilă la acea dată.
Cum stă România
România ar putea recupera rapid acest decalaj, dar e nevoie să accelereze procesul de organizare a licitației 5G. Pașii legislativi au fost făcuți. Legea care, practic, scoate Huawei din schemă, a trecut de Parlamente și a fost promulgată și de președintele Iohannis.
Mai departe, ANCOM trebuie să se ocupe de licitație și să acorde frecvențele. Miza e urmărită de marii jucătorii telecom prezenți în România.
Chinezii de la Huawei vor excluși, din moment ce e nevoie de avizul CSAT, iar companie e acuzată de spionaj prin intermediul echipamentelor sale în favoarea Guvernului de la Beijing. Aflată încă sub sancțiunile SUA, partener al puterilor occidentale, compania are ușa închisă în multe țări europene.