08 mart. 2021 | 11:04

Etichete unice pentru încărcarea mașinilor electrice: cum arată și la ce ajută

ACTUALITATE
Etichete unice pentru încărcarea mașinilor electrice: cum arată și la ce ajută

Investițiile în infrastructura necesară încărcării mașinilor electrice accelerează, motiv pentru care apar noi reglementări. Iată ce sunt etichetele unice pentru încărcarea mașinilor electrice.

La nivel european, e nevoie de legi unitare, care să se aplice la fel în fiecare țară. Libera circulație a cetățenilor europeni în interiorul UE a dus la armonizarea reglementărilor și e nevoie de asta și-n industria auto, care face accelerat tranziția spre modele electrice. Astfel, UE a venit cu noi reglementări privind însemne specifice.

E vorba de cele care trebuie să se regăsească pe mașinile electrice, dar și la stațiile de încărcare, astfel încât șoferii să nu fie derutați. Sunt însemne pe care le întâlnești și la benzinăriile clasice din toate țările membre ale spațiului comunitar.

Etichete unice la stațiile de încărcare și pentru mașini electrice

Potrivit reglementărilor, care vor intra în vigoare din 20 martie, etichetele vor trebui plasate la vedere, pe mașini, dube, camioane, autobuze, autocare, mopede, motociclete sau triciclete electrice. Caracteristicile afișate pe etichetă trebuie să corespundă cu cele afișate pe etichetele stațiilor de încărcare, pentru ca un anumit tip de vehicul să poată fi încărcat, informează Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) într-un comunicat de presă.

Acestea vor avea un format standard în țările membre UE, în Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Serbia, Elveția și Turcia.

Etichetare ca-n benzinăriile clasice

Etichetele sunt necesare, în contextul noilor reglementări ale UE care privește infrastructura combustibililor alternativi. Producătorii de mașini, dar și companiile care gestionează stațiile de încărcare au început să distribuie broșuri care să vine în ajutorul șoferilor.

Astfel, eticheta regăsită pe o mașină va trebui să aibă o etichetă similară pe stația de încărcare, pentru a fi compatibilă. Desenul de pe etichetă va fi un hexagon pe care este menționat un simbol, o singură literă. Desenul va fi cu culori opuse: pe vehicul litera va fi albă sau argintie, pe fundal negru, pe stația de încărcare litera va fi neagră, pe fundal alb/argintiu.

Câteva exemple:

  • Pentru stațiile de încărcare și mașinile care folosesc încărcarea AC, la maxim 250 V, litera va fi B
  • Pentru tensiunea maximă de 480 V, litera va fi C.
  • Stațiile de încărcare pentru curent alternativ (AC) vor fi de trei feluri, tip 2, tip 3-A și tip 3-C, cu literele C, D și E
  • Pentru stațiile cu curent continuu, literele vor fi K, L, M, N și O
  • Pentru încărcarea la prizele standard, domestice, nu va exista o reprezentare grafică.