Efectul unui desktop plin de icoane: cât îți afectează performanța sistemului tău cu Windows

Efectul unui desktop plin de icoane: cât îți afectează performanța sistemului tău cu Windows

Nu puțini sunt utilizatorii de laptopuri sau desktopuri care au un zeci sau sute de icoane pe ecran. Pornind de la acea situație neplăcută, s-au creat o serie de scenarii legate de modul în care afectează performanța sistemului.

Încă de la primele mele sisteme cu Windows, mi s-a atras atenția asupra faptului că un desktop curat se reflectă într-un PC mai sprinten. Nimeni nu a avut foarte multe argumente pentru logica din spatele acelei afirmații, dar de mai bine de un deceniu, nu mai am nicio icoană pe desktop și este posibil ca decizia mea în acest sens să fi fost influențată și de acele ”sfaturi”.

Explicațiile legate de modul în care performanța unui computer este influențată de icoanele de pe desktop sunt multe, iar mai jos voi cita câteva dintre ele, cu o concluzie simplu de reținut. Sistemele cu configurații hardware actuale nu mai sunt influențate de numărul de icoane de pe desktop, dar acelea au avut un impact destul de mare în urmă cu 15-20 de ani, când PC-urile erau semnificativ mai lente.

Deși ar fi ideal să-ți muți icoanele de pe desktop într-un folder, pentru a le găsi mai ușor și a te bucura ”de curățenie”, viteza de pornire și închidere a PC-ului nu sunt influențate semnificativ de numărul lor, mai degrabă deloc.

În procesul de pornire, sistemului de operare încarcă în memoria RAM icoanele de pe desktop, dar dacă cele mai multe dintre ele sunt scurtături către programe instalate pe computer, acestea au doar câțiva KB, iar un PC cu 4GB sau 8GB RAM este imun la acel consum inutil de memorie. Chiar și dacă ai multe fișiere pe desktop, precum PDF-uri, documente Word, poze sau filme, sistemul de operare încarcă doar icoana acelor fișiere, fiind vorba tot de câțiva Kb, în comparație cu cei câțiva GB de memorie RAM pe care îi ai instalați pe sistem.

Pe de altă parte, ar fi bine să nu ții niciodată documente importante pe desktop, pentru că riști să le pierzi dacă PC-ul tău cu Windows decide să cedez într-o zi. Partea bună este că nu ți se va strica de la numărul de icoane pe care le ai în prim plan.